Copy
View this email in your browser
Energiecoöperatie ECoOB streeft ernaar om zoveel mogelijk gemeenten in Oost-Brabant klimaatneutraal te maken.

Hoe doen we dit?
Met participatie van inwoners, realiseren we duurzame energieprojecten in onze gemeentes. We bouwen voornamelijk zonnestroominstallaties op grote daken, maar ook windenergie, mobiliteit en energiebesparing staan in een latere fase op onze agenda. We zijn ervan overtuigd dat we als burgercoöperatie de ideale en noodzakelijke hefboom zijn in de wijziging van het beleid en de energiemarkt ten voordele van decentrale duurzame energie.
 
ECoOB levert groene stroom aan Vormingplus Oost-Brabant
Samen organiseren we een infoavond rond duurzaamheid

Volkshogeschool Vormingplus Oost-Brabant heeft de ambitie om mee aan de kar te trekken om de klimaatdoelstellingen te halen. Als vanzelfsprekend voert ze duurzaamheid hoog in het vaandel, maar zoals Vormingplus zelf aangeeft is de tijd van praten voorbij. Het is tijd voor actie. Vanuit die gedachte contacteerde directrice Liesbeth Provoost ons in het voorjaar om te bekijken hoe we konden samenwerken. Zo’n uitgestoken hand laten we natuurlijk niet graag passeren en we zijn zeer blij om binnenkort 32 zonnepanelen te kunnen leggen op het dak van hun gebouw aan de Paul Van Ostaijenlaan in Heverlee. We verwachten een jaaropbrengst van om en bij de 11.000 kWh.

Uiteraard werken we opnieuw volgens de gekende coöperatieve principes. Volledige ontzorging op administratief en technisch vlak, 100% financiering met burgerkapitaal en Vormingplus geniet van een jaarlijkse korting op de elektriciteitsfactuur. Een win-win-win voor iedereen dus. Dat inspireerde participatiemedewerker Simon Luyts om hier ook een informatieavond rond op te zetten. Op maandag 19 oktober organiseerden we samen een sessie rond burgerparticipatie en energie.

 
 
ECoOB bouwt een zonnedak voor basisschool De Ark
We helpen de school in het behalen van haar klimaatdoelstellingen

In basisschool De Ark schijnt de zon elke dag. Sinds oktober 2018 maken ze ook hun eigen groene energie. In samenwerking met burgercoöperatie Ecopower installeerden ze zonnepanelen op Ark 2 en Ark 3. Duurzaamheid vindt men belangrijk bij De Ark en stiekem hoopten ze ooit ook op Ark 1 zonnepanelen te plaatsen. En kijk, die wens komt uit. Wij plaatsten in de herfstvakantie 31 extra zonnepanelen zodat ook de kleinste Ark-bewoners van zelf opgewekte groene stroom kunnen genieten. De verwachte jaaropbrengst is 9800 kWh. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van 3 gezinnen. Hiermee zet De Ark een volgende stap in de realisatie van de klimaatdoelstellingen van de school.

ECoOB zorgt voor activering van spaargeld
In minder dan 24u haalden we €60.000 op
Bij EcoOB willen we een groot draagvlak voor coöperatieve, hernieuwbare energie! Daarom beperken we de intekening voor nieuwe aandeelhouders op bijna elke dag van het jaar tot 1 aandeel.

Op 23 september lanceerden we een kapitaalronde bij de aandeelhouders om de financiering van onze installaties op de Leuvense stadsdaken af te ronden. Nog diezelfde dag, rond 20u30 ’s avonds, was het vooropgestelde bedrag van €60.000 al opgehaald. Daarom sloten we de ophaling (veel) sneller dan verwacht af.

We zijn uiteraard heel blij met de grote belangstelling, maar vinden het ook jammer dat we niet iedereen de kans hebben kunnen geven om meer te investeren. Daarom werken we verder aan nieuwe projecten en jij kan ons daarbij helpen door samen met ons op zoek te gaan naar grote daken. Heb je een opportuniteit ontdekt? Neem contact op en wie weet investeer jij binnenkort weer mee in een nieuw ECoOB-zonnedak.
Stand van zaken 10 Leuvense daken
Bijna alle daken succesvol afgerond
In samenwerking met Ecopower voorzien we 10 Leuvense stadsdaken van zonnepanelen. Begin juli realiseerden we een eerste zonnedak op ontmoetingscentrum Genadedal in Kessel-Lo. 37 Zonnepanelen zullen op jaarbasis naar schatting 11.000kWh lokaal geproduceerde groene stroom leveren. In september gingen we aan de slag op het dak van de Sportschuur in Wilsele waar we een jaaropbrengst realiseren van 85.000kWh met een installatie van 272 zonnepanelen. Begin oktober waren onze 2 grootste daken aan de beurt. We startten met bibliotheek Tweebronnen waar we 404 zonnepanelen legden goed voor een geschatte jaarproductie van 132.000kWh. Meteen erna plaatste onze installateur voor de Leuvense stadsdaken, Linea Trovata, 112 zonnepanelen op het dak van Museum M waarmee we een jaarlijkse opbrengst aan groene stroom realiseren van 37.000kWh. Daarmee zijn 4 van onze 5 stadsdaken klaar. Er rest nu enkel nog het dak van het Celestijntje. Daar willen graag meer duidelijkheid omtrent de stabiliteit van het dak en bestelden daarom een stabiliteitsstudie. Eenmaal de uitkomst daarvan gekend is weten we hoeveel zonnepanelen we daar kunnen installeren.

Op woensdag 25 november om 20u organiseren we opnieuw een online infosessie in samenwerking met Ecopower, Museum M en Tweebronnen. Voor praktische info kan je hier terecht.
 
Intussen is ook het zonnedak voor IGO Holsbeek gerealiseerd. Met deze 116 exemplaren komt het totaal van onze coöperatie nu uit boven de 2000 zonnepanelen!
ECoOB in de pers
Zowel ROB als Het Laatste Nieuws hadden aandacht voor onze realisaties
We zijn goed bezig en dat merkt ook de regionale pers op. Samen met Stad Leuven en Ecopower organiseerden we een persconferentie. Voor de aansluiting van De Wingerd stuurden we zelf een perstekst uit. Dat leidde tot volgende artikels.
Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen? 
ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.
Word coöperant
Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn,Twitter en Instagram.
Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen. 
Neem contact op
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Instagram
Copyright © ECoOB, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@ecoob.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ECoOB · Roeselveld 1 · Herent 3020 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp