Copy
View this email in your browser
e-Bilten Jun 2021.
Čuvajmo budućnost naše prošlosti
Arolsen arhiv vodi EHRIN projekat.

EHRI u potrazi za mikroarhivama

Evropska istraživačka infrastruktura Holokausta (EHRI) pokreće široku akciju sa ciljem identifikovanja nepoznate arhivske građe malih arhiva i privatnih kolekcija. U okviru naše dugoročne saradnje sa Arolsen arhivom na unapređenju arhivske pedagogije i arhivistike Holokausta, Teraforming podržava i promoviše ovu inicijativu u Republici Srbiji. 
Pročitaj više
Plenarna sednica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust 

Nove preporuke za učenje o stradanjima Roma

Pod grčkim predsedavanjem, u Atini je održana plenarna sednica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA). Komitet za genocid nad Romima Međunarodne alijanse je dobio zadatak da kreira preporuke za učenje i podučavanje o stradanjima Roma u Drugom svetskom ratu. Terraforming će uzeti aktivnu ulogu u ovom procesu. Takođe, predstavnici 35 zemalja članica Alijanse su osudili antisemitsko nasilje i govor mržnje koji su u porastu. Više o plenarnoj sednici u Atini možete pročitati ovde
Radionica „Aktivna uloga mladih u kreiranju migracionih politika"

Održana peta radionica u okviru TAS Lab projekta

Peta radionica u okviru TAS Lab projekta „Aktivna uloga mladih u kreiranju migracionih politika" održana je 26. maja. Učesnici prethodnih radionica su diskutovali predloge preporuka za unapređenje migracionih politika koje će predstaviti evropskom parlamentu u Briselu. Ukoliko epidomiološki uslovi dozvole, nekoliko mladih učesnika projekta će predstavljati Srbiju u Briselu,

Ostale vesti:

  • Dvodnevni vebinar održan 20. i 21. maja  "Koreni i posledice Holokausta u kulturno-istorijskoj perspektivi" organizovali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i Centrom za studije jevrejske kulture i umetnosti. Na vebinaru je Miško Stanišić predstavio edukativne materijale Terraforminga za nastavu o Holokaustu.
  • U okviru EU projekta HANNAH i projekta „Ester: Mladi se sećaju"  Terraforming priprema novu edukativnu grafičku novelu o Novosadskoj raciji.
  • Naši partneri  u projektu TAS Migration Labs, Institut Markes de Vale Flor održali su 21. maja vebinar "We don't want strangers" - Racism and Discrimination on Migration".  

* Photo by Mr Cup / Fabien Barral on Unsplash
  Photo by Jacek Dylag on Unsplash

Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
Website
Copyright © 2021 Terraforming NGO, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp