Copy
View this email in your browser
e-Bilten - Dec 2020.
Mi brinemo o budućnosti naše prošlosti
"Poslednji put kada sam ih video" je program Fortunof arhiva video svedočanstava
Bivše barake logora Sered u Slovačkoj pretvorene su u Muzej Holokausta.
Nakon vebinara održanih 15. juna i 6. jula, nastavljamo seriju radionica u okviru projekta ”Holokaust, evropske vrednosti i lokalna istorija” i pozivamo vas na treći vabinar pod nazivom:

Svedočanstva u edukaciji i kolektivno sećanje

Vreme: 8. decembar 14:00-16:00, onlajn

Fortunof video arhiv Holokaust svedočanstava je smešten u biblioteci Jejl univerziteta u Nju Hejvenu u SAD. Sadrži kolekciju od oko 4400 intervjua snimljenih na video trake i smeštenih u Univerzitetskoj biblioteci Jejl univerziteta. Među njima su i mnoga svedočanstva iz centralne Evrope i jugoslovenskih prostora. Ovaj arhiv ima specifičan zadatak, način način rada i pristup materijalima, o ćemu će nam reći više direktor Fortunof arhiva gospodin Stefan Naron (Stephen Naron).

Sered je bio najvažniji radni, a kasnije i koncentracioni logor za Jevreje u Slovačkoj. U prvo vreme ja logor bio pod slovačkom upravom, da bi 1944. godine logor preuzeo nemački SS. 2016. godine na mestu bivšeg logora otvoren je Sered Muzej Holokausta. To je jedini muzej ovakve vrste u Slovačkoj. S obzirom na tome da je pred našim društvom zadatak da uskoro otvorimo Memorijalni centar Staro sajmište, čiji će deo ujedno biti i prvi muzej Holokausta u Srbiji, iskustva slovačkih kolega koji su tek pre par godina prošli kroz proces kreiranja i koncipiranja muzeja na mestu bivšeg logora, su svakako veoma zanimljiva. Čućemo prezentacije direktora muzeja, dr Martina Korčoka, i direktora odeljenja za edukaciju dr Mateja Beraneka, koji će nam reći više o edukativnom radu muzeja, i načinima na koji oni u muzeju koriste svedočanstva.

Projekat Mapiranje mesta sećanja i kultura sećanja Novog Sada predstavlja višegodišnji projekat Arhiva Vojvodine posvećen mapiranju, beleženju, interpretaciji i prezentaciji različitih lokacija – mesta kolektivnog sećanja i komemoracije, kao i drugih lokacija koje su bitne za kulturu sećanja, kolektivnu memoriju i identitet grada kao celine. Projekat je pokrenut sa osnovnim ciljem afirmisanja i istraživanja kulture sećanja, negovanja kritičke kulture sećanja, kao i istraživanja različitih formi kolektivne memorije grada. O projektu će nam reći više arhivista Aleksandar Bursać, i autor projekta Kristijan Obšust.

Datum za ovaj vebinar je odabran i da bi obeležili 8. decembar 1941. godine kada su prvi jevrejski zatočenici iz okupiranog Beograda stigli u Judenlager Semlin - zloglasni nemački logor na Starom sajmištu. 

Učešće je besplatno. Broj učesika je ograničen.
Program i informacije na našem sajtu: www.terraforming.org
 
za prijavu klikni ovde:
PRIJAVA NA VEBINAR "Svedočanstva u edukaciji..."
Kakva je sudbina Dablinske konvencije?
U okviru projekta "Teza, antiteza, sinteza - TAS Lab o migracijama", pozivamo vas na drugi međunaodni vebinar:

New Pact on Migration and Asylum: The Future of Dublin Regulation

Vreme: 3. decembra 2020, 15:30-17:00

Pridružite nam se na drugom po redu međunarodnom vebinaru New Pact on Migration and Asylum: The Future of Dublin Regulation koji se realizuje u okviru TAS Lab projekta, podržanom od strane EU programa "Evropa za građane".
 
Prezentatori i panelisti:
- Prof. Florian Trauner sa Briselskog Univerziteta, i
- Dr. Đuzepe Platania (Giuseppe Platania) sa Scuola Normale Superiore iz Italije. 
 
Saznajte koje su to nove promene u migracionoj politici EU i šta su donele nove reforme Dablinske konvencije i sporazuma o migracijama i azilu? Kako ustvari funkcioniše Dablinska konvencija i koje su konkretne implikacije na migrante i njihovu odluku da putuju kroz Evropu?

Vebinar se održava na engleskom jeziku, a organizuju ga partnerske Vocal Europe iz Belgije i COPE iz Italije. 

Registracija je obavezna.
za prijavu klikni ovde:
PRIJAVA NA TAS Lab VEBINAR
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
Website
Copyright © 2020 Terraforming NGO, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp