Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser

AIRBORNE-MAAND IN EDE!

 

September is Airborne-maand. De hele maand vinden er evenementen plaats die daarmee verbonden zijn.

Ook op Open Monumentendag (10 en 11 september) is veel te beleven en bezoeken in Ede. We lichten wat leuke tips uit:

DE TIP VAN ROB URBAN

Archivaris Gemeente Ede 
'Dit jaar zijn er weer veel interessante monumenten te bezichtigen en worden er leuke activiteiten georganiseerd tijdens Open Monumentendag. Hieruit een keuze maken is erg moeilijk. Mijn tip is de combinatie van Beleef Lunteren en Otterlo. Een combinatie van een fietstocht via allerlei mooie beken naar een relatief onbekend monument: de waterzuiveringsinstallatie in Otterlo.'
 

Meer tips en inspiratie? Kijk op www.bezoek-ede.nl.
 

AIRBORNE EDE


Op 18 september 1944 vochten ruim 1900 dappere strijders voor onze vrijheid. Daarom worden nu nog bij het Airborne monument de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht. We staan stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.  

In deze periode vinden herinneringsevenementen plaats die verbonden worden door culturele en educatieve dropzones, zoals theater, tentoonstellingen en lezingen.

Komende herinneringsevenementen:

AIRBORNE LUCHTLANDINGEN EN HERDENKING

Tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op 17 september worden de dappere strijders die voor onze vrijheid vochten herdacht. Dit gebeurt in aanwezigheid van de laatste veteranen bij het Airborne monument. 

PEGASUS WANDELFESTIVAL

Het Pegasus Wandelfestival op 24 september is een bijzondere culturele beleveniswandeling met verschillende routes op en rondom de Hartenberg. De tickets voor 4 en 8 km zijn hier te koop!
Meer over de Airborne

BELEEF HET TER PLEKKE


Een militair verhaal wordt nóg indrukwekkender wanneer je je bevindt op de locatie waar het plaatsvond. Ontdek meer over de bijzondere geschiedenis van Ede via een speciale wandel- of fietsroute.

Tip: De militaire wandel- & fietsroutes zijn gebundeld in een handig routeboekje, inclusief verhalen en een overzichtskaart. Het routeboekje is hier te koop.

DE BEVOCHTEN VELUWE

Na 5 jaar bezetting werd de Veluwe in 1945 door het Canadese leger bevrijd. Ook op de Veluwe speelde zich in de oorlogstijd veel af. Tijdens deze fietsroute kom je langs verschillende historische locaties die centraal stonden tijdens de bevrijding van de Veluwe. 

RONDJE CENTRUM

Deze wandeling helpt je om een beeld te vormen van hoe Ede eruit zag in de Tweede Wereldoorlog en hoe het sindsdien veranderd is. De informatiepanelen die langs de route staan brengen de geschiedenis tot leven.
Bekijk alle routes

LIVESTREAMS MILITAIRE GESCHIEDENIS EDE


Tijdens een serie van vijf video's duikt Joël Stoppels van Battlefieldtours in de unieke militaire geschiedenis van Ede. Onlangs is de derde livestream verschenen waarbij Joel een bezoek heeft gebracht aan het museum Historische Collectie Korps Nationale Reserve in Harskamp. 
Bekijk alle video's

OPEN MONUMENTENDAG


Vandaag vindt de landelijke opening van Open Monumentendag plaats op het ENKA-terrein. Er worden verschillende rondleidingen over het terrein georganiseerd. Ook is de opening vanaf 19.15 uur te volgen via een livestream.
Naar de livestream
Op 10 en 11 september openen vele monumenten hun deuren gratis voor publiek. Ook in de gemeente Ede worden activiteiten georganiseerd en kun je diverse monumenten bezoeken:  

ENKA-TERREIN

Lange tijd was de ENKA het grootste fabriekscomplex in Nederland. In het opvallende Kantinegebouw van de voormalige ENKA-fabriek is nu een school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gevestigd. Neem deel aan een rondleiding door dit gebouw!

DE SMEDERIJ

Bekijk een tweetal tentoonstellingen bij De Smederij over de Operaties Faust en Pegasus. Ook organiseert het Platform Militaire Historie onder andere 'Dikke DAF'-rondritten over de voormalige Edese kazerneterreinen.

DOESBURGERMOLEN

Rondom de Doesburgermolen wordt een Oogstmarkt gehouden met streekproducten. Ook zijn er verschillende demonstraties van historische (landbouw)werktuigen en oude ambachten en is de molen in werking.   
Bekijk alle activiteiten
Ontdek al fietsend 19 kunstwerken in het landschap rondom Ede: 

TOP 3 #MOOIEDE

Heb jij ook een mooie foto gemaakt in de gemeente Ede? Deel deze met ons via #MooiEde en wie weet zie je jouw foto terug op @Bezoek_Ede en in deze nieuwsbrief. 
Volg ons op Instagram
OTTERLOSE ZAND
@sandraengels73
WEKEROMSE ZAND
@maliepictures
 
GINKELSE HEIDE
@paulienwashere
Website
Facebook
Instagram
Copyright © 2022 Ede Marketing, Alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft ingeschreven op onze nieuwbrief via de website of heeft aangegeven op de hoogte gehouden te willen worden.

Ons e-mailadres is:
info@ede-marketing.nl

Aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Update je voorkeuren of schrijf je uit.