Copy
MVT-nieuwsbrief nr. 7, maart 2022
Het team van Taalwijs.nu, het online platform voor vernieuwend talenonderwijs en het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen stuurt je hierbij weer een verse nieuwsbrief met de laatste weetjes over het leren, onderwijzen en onderzoeken van moderne vreemde talen. Ben je enthousiast? Zeg het voort! Jij en je collega's, familie en vrienden kunnen zich hier abonneren. Mis je iets in deze nieuwsbrief? Laat het ons weten! Bijdragen zijn welkom op talenplatform@gmail.com.
Uit het leven van een meertalige
"Ik dacht dat ik niet zo goed in talen was, ook vanwege mijn dyslexie."
Benni Leemhuis (1972) is geboren aan de Kraneweg in Groningen en bestempelt zichzelf als echte ‘Stadjer’ - maar wel met een internationaal en daardoor meertalig tintje. Benni groeide op met een Zwitserse moeder die als tolk-vertaler Frans werkte, een Arabist als vader die van huis uit Gronings sprak, en een broer die Frans en Arabisch studeerde. Zijn vrouw is Fries. Zelf reist Benni geregeld voor zijn werk naar Duitsland om over ‘Groningen-fietsstad’ te vertellen. Vorige week is Benni voor een vierde termijn in de gemeenteraad van Groningen gekozen. Lees hier over de rol van taal in zijn leven.
Uit vakmanschap en onderzoek

Klets-dit, Klets-dat: de winnaars van de LOT populariseringsprijs 2022

Op 4 februari is de LOT populariseringsprijs 2022 voor de beste proeven van wetenschapscommunicatie in de taalwetenschap uitgereikt aan de Kletsheads podcast en het Kletskoppen kindertaalfestival. Sharon Unsworth, maker van de podcast en wetenschappelijk directeur van het festival, vertelt erover op onze website

Communicatief taalonderwijs op Nederlandse scholen

Communicatief taalonderwijs legt de nadruk op het leren van taal door middel van betekenisvolle interactie. Aangezien onderzoek de effectiviteit ervan bevestigt, zijn er nationale doelstellingen geformuleerd die deze aanpak weerspiegelen (vgl. de Startnotitie mvt van SLO). Toch blijkt het lastig om deze te vertalen naar communicatieve leeractiviteiten en beoordelingen in de praktijk van het (voortgezet) onderwijs. Tot die conclusie komen Charline Rouffet, Catherine van Beuningen en Rick de Graaff in een artikel getiteld 'Constructive alignment in foreign language curricula'.
Uit hun analyse blijkt dat het Nederlandse vo zich voornamelijk richt op grammaticale kennis, woordenschat zonder context en leesvaardigheid. De auteurs vragen zich af waarom deze kloof tussen theorie en praktijk bestaat. Veel taaldocenten zien immers de noodzaak van communicatief taalonderwijs en het belang van constructive alignment (een goede afstemming tussen leerdoelen, lesactiviteiten en toetsing). De auteurs identificeren als belangrijkste struikelblok het gebrek aan geschikt onderwijs- en toetsmateriaal en de opvattingen van leraren over hoe je een taal moet leren. De auteurs pleiten daarom voor een grotere nadruk op constructive alignment in de lerarenopleiding om in de toekomst de praktijk beter aan te laten sluiten bij de nationale communicatieve leerdoelen voor moderne vreemde talen.

Kenmerken van succesvol tweede-taalleren?

Voor een internationale en interdisciplinaire samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en Japan is tussen 2019 en 2020 een reeks symposia over tweede taalverwerving georganiseerd. Wereldberoemde wetenschappers uit het onderwijs, de taalkunde en de neurowetenschappen deelden daarbij hun inzichten over succesvol tweede-taalleren en de rol van individuele verschillen daarbij. Op het YouTube-kanaal van ESRC-JSLARF Applied Linguistics zijn de lezingen beschikbaar van Dr. Andrea Révész (Toegepaste taalkundige perspectieven op succesvol L2 leren met instructie) en Dr. Kazuya Saito (Wat kenmerkt 'talent' voor het leren spreken in een tweede taal?). Saito heeft ook een eigen YouTube kanaal - Kazuya L2 Lab - waar hij inspirerende lezingen over tweedetaalverwerving deelt. De video's zijn ingedeeld in drie playlists: Second Language Acquisition lecture series, L2 research talks en TESOL lecture series. Voor de niet geoefende luisteraar is het even doorzetten om het jargon te doorgronden, maar dan gaat er een fascinerende en actuele onderzoekswereld open.

Uitgelicht - MVT in onderwijs en media

‘Tussenuur met Noordhoff’ over het belang van talenstudies

In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Tussenuur met Noordhoff’ vertelt Maaike Koffeman (Radboud Universiteit / Nationaal Platform voor de Talen) over waarom talenstudenten onmisbaar zijn en blijven. Ze roept mvt-docenten op om zich op te stellen als ambassadeurs van de talenopleidingen en geeft daarvoor concrete tips. Mocht je nog inspiratie zoeken om leerlingen voor een talenstudie te enthousiasmeren, luister dan naar deze aflevering.

‘Kansen en mogelijkheden in de taal- en zaakvakken’ voor docenten vo

Op 8 april organiseert Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (als onderdeel van het ICLON, Universiteit Leiden) het jaarlijkse alfa- en gammasymposium. Dit jaar met als thema ‘Kansen en mogelijkheden in de taal- en zaakvakken’. Tijdens dit symposium willen we mooie initiatieven en ontwikkelingen in deze vakgebieden een podium bieden. In de lezingen en workshops delen we ideeën over hoe je in jouw lessen hier mee aan de slag kan. Het symposium start met twee korte keynotes van Markus Davidsen en Suzanne Adema. Vervolgens zijn er verschillende workshops om uit te kiezen. Meer informatie over het symposium vind je hier.

Podcast Je suis #profdeFLE

In het Frans inzichten uit onderzoek naar het leren en onderwijzen van het Frans delen met (toekomstige) docenten Frans: dat is het doel van de nieuwe podcastserie Je suis prof de FLE van docent-onderzoeker Audrey Rousse-Malpat (Rijksuniversiteit Groningen). In elke aflevering gaat ze in gesprek met een expert op het gebied van taalverwerving over de didactiek van Frans als vreemde taal (Français Langue Étrangère, FLE). De eerste episode met Grégory Miras (Université Rouen Normandie) staat online en de volgende met Marco Cappellini (CNRS, Aix Marseille Université) volgt binnenkort.

16e Nationaal Congres Frans

Het tweejaarlijkse Congres Frans is zonder enige twijfel het belangrijkste evenement voor iedereen die zich, op welke manier dan ook, bezighoudt met het onderwijs van de Franse taal in de lage landen. Tijdens dit congres volgen 500 leraren in twee dagen workshops en bezoeken de Salon des Exposants waar uitgeverijen en andere partners in het onderwijs Frans zich presenteren, evenals veel Franstalige ambassades in Nederland.
De 16e editie van het Nationaal Congres voor leraren Frans zal plaatsvinden op 21 en 22 april 2022 in Noordwijkerhout en heeft als thema le français donne la note! Alle informatie over het Congres is te vinden op congresfrans.nl.

Netwerkmiddag Duits & Frans

Op donderdagmiddag 14 april vindt op NHL Stenden Hogeschool de netwerkmiddag voor docenten Duits en Frans plaats. Tijdens deze middag zijn er verschillende workshops te volgen, onder meer over taakgericht werken, internationalisering, filmeducatie en doeltaalgebruik. Aanmelden kan via deze link.

Congres 'Formatieve assessment in het taalonderwijs'

Het Language Learning Resource Centre (LLRC) van de Universiteit Leiden organiseert een congres over formatieve assessment in het taalonderwijs. Bas Trimbos van SLO doet de keynote. De deadline voor eigen bijdragen is 15 april. Kijk voor uitgebreide informatie op de website.

Workshop profielwerkstukken voor de talen

Voor talendocenten die benieuwd zijn naar de mogelijkheden om hun leerlingen te begeleiden bij een PWS, wordt op donderdag 9 juni 2022 een online workshop ‘Profielwerkstukken voor de talen’ georganiseerd. Na een plenair gedeelte, waarin diverse sprekers iets zullen vertellen over hun aanbod op het gebied van PWS-ondersteuning, kunnen er verschillende interactieve sessies gevolgd worden. De komende tijd zal er hier meer informatie worden geplaatst over dit evenement. Deelname aan deze online workshop is gratis. Aanmelden kan tot en met 7 juni 2022 via deze link.

Gezocht: participanten leerling-enquête over schoolvak en studie Frans

Amber Smits, student-assistent bij het Nationaal Platform voor de Talen, doet voor haar studie onderzoek naar hoe vwo-leerlingen tegen het schoolvak Frans aankijken en in hoeverre zij bekend zijn met de inhoud en mogelijkheden van de universitaire studie Frans. Ben je vwo-docent Frans, laat dan je leerlingen de enquête invullen via deze link. Het beantwoorden duurt ongeveer tien minuten. De vragenlijst staat open tot vrijdag 22 april. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met amber.smits@ru.nl.

Uit Levende Talen Magazine 

Visies op groeiende populariteit Spaans en Chinees

De groeiende populariteit van Chinees en Spaans, tegen de dalende populariteit van Frans en Duits, lijkt niet te stuiten. Is het omdat leerlingen denken dat het goed staat op hun CV, omdat het een goede manier is om zich te profileren of vanwege de culturele aantrekkingskracht en Netflix-series? In dit artikel in Levende Talen Magazine praat Jacob Moerman met verschillende docenten vreemde talen op middelbare scholen over hun indruk van de huidige situatie en hoe zij de toekomst zien. 

Uit het aanbod van Taalwijs.nu

Instagramaccount en website voor studiekiezers

Het Nationaal Platform voor de Talen heeft naast Taalwijs.nu ook een website specifiek voor leerlingen. Op talenstudievoorjou.nl kunnen jongeren interviews lezen met studenten en afgestudeerden, erachter komen welke talenstudies bij hen passen en informatie vinden over de arbeidsmarktperspectieven. Daarnaast is er het Instagramaccount @talenstudie, waarop studieverenigingen vooroordelen ontkrachten over hun talenstudie, tips gedeeld worden voor leuke series, films, podcasts et cetera en waar studenten van verschillende opleidingen een inkijkje geven in hun leven als talenstudent. Kortom: laat leerlingen eens een kijkje nemen op de website en nodig ze vooral uit om het Instagramaccount te volgen. Ook leuk om zelf inspiratie op te doen! ​
Taalwijs.nu is een initiatief van het Nationaal Platform voor de Talen voor ondersteuning bij de vernieuwing van het talencurriculum. De inhoud van deze nieuwsbrief wordt verzorgd door het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2022 Taalwijs.nu, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp