Copy
View this email in your browser
Twitter
LinkedIn
Website

3. hírlevél - 2020. május

Üdvözöljük, Ön a BIMzeED projekt 3. hírlevelét olvassa. A BIMzeED egy EU által finanszírozott projekt, amelynek célja BIM és NZEB témájú szakképzési és felsőoktatási oktatási anyagok kidolgozása.


Friss híreinkért és egyéb információkért látogasson el weboldalunkra, kövessen minket a közösségi médiában, és jöjjön el hozzánk rendezvényeinkre.

BIMZeED a reflektorfényben!

A BIMzeED Nemzeti Irányító Testületinek második ülései digitálisan kerültek megrendezésre.
Kattintson a zászlóra!

Magyarország
Valamennyi partnerország felmérést végzett a hiányzó és szükséges BIM és nZEB készségek feltérképezése érdekében. A felmérések eredményeire építve a partnerekkel egyetértésben az ITeC kidolgozta a bemutatott 12 modult.

Spanyolország
A Nemzeti Irányító Testület (NSG) második spanyol találkozóján bemutatták a tervezett modulokat. Ezeket a modulokat a BIMzeED összes partnere közötti konszenzus útján hozták létre, figyelembe véve azokat a készségeket, amelyek az ágazat igényeit felmérő elemzéseknek köszönhetően merültek fel, összehasonlítva a PROF / TRACK projekt és a BuildingSmart meghatározott készségeit.

Írország
Az Írországban megrendezett második BIMzeED Nemzeti Irányító Testületi ülésre 15 oktató, képző és ipari szakember látogatott el.

Horvátország
2020. március 31-én a Nemzeti Irányító Testület (NSG) második virtuális ülését szervezte a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kara segítségével.
 


BIMzeED a reflektorfényben Horvátországban


A Horvát Tetőfedők Szövetségének 7. éves konferenciája
A Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Karának képviselője, prof. Ivana Banjad Pečur bemutatta a BIMzeED projektet a Horvát Tetőfedő Egyesület 7. éves konferenciáján, ahol 120 résztvevő (szakember és gyártó) ismerte meg a BIMzeED projekt céljait.

A BIMzeED projekt bemutatásra került az „nZEB a gyakorlatban” konferencián
A Zágrábi Egyetem Építészmérnöki Karának és az Épületgépészeti Energiahatékonyság és Fenntarthatóság Klaszterének - nZEB.hr szervezésében 2020. február 20-án konferenciát tartottak „nZEB a gyakorlatban: Épületek tervezése nZEB szabványok szerint” címmel.

21. Nemzetközi Szimpózium a Minőség Jegyében – Horvátország
A BIMzeED horvát partnerei közzétették az „Oktatás BIM és nZEB témákban az épületek minőségének javítása érdekében” cikket a 21. Nemzetközi Szimpóziumon - „Minőség tegnap, ma és holnap”. A cikk célja, hogy meghatározza milyen készségek hiányoznak, szükségesek és milyen kihívások jelentkeznek a BIM és nZEB témájú képzések során az ERASMUs+ program által támgatott BIMzeED projektben résztvevő partnerországokban.
 

Ismerje meg a BIMZeED partnereket

Óbuda University 

Az Óbudai Egyetem az egyik legjelentősebb műszaki egyetem Magyarországon, amelynek célja az oktatási, a kutatási és az innováció kiválóság hármasának elérése. Az egyetem izgalmas, naprakész, hallgatóbarát, kreatív és támogató környezetet kínál a tanulmányokhoz, hangsúlyt fektetve mind az alap-, mind az alkalmazott kutatásokra, a nemzetközivé válásra, a zöld és fenntartható fejlődésre, a technológia, a kutatás és az innováció fejlesztésére, az egész életen át tartó tanulásra, valamint az iparral való interakcióra és együttműködésre.A magyarországi Óbudai Egyetem (OU) hat karral rendelkezik: az Alba Regia Műszaki Kar, Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Kar, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Keleti Károly Gazdálkodástudományi Kar, John von Neumann Informatikai Kar és Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar. A mintegy 11.000 hallgató közül 650 nemzetközi, 580 oktató tanítja őket, kb. 900 alkalmazott támogatásával. Az OU egy fiatal tudományos egyetem, amely 3 doktori iskolával, 1 kiválósági központtal és 8 dedikált kutatólaboratóriummal rendelkezik. Az egyetemen 15 erős gyakorlatorientált alapképzési program, 10 erős elméletalapú mesterképzés és 4 erős, nemzetközileg elismert doktori program működik, amelyek a mérnöki, informatikai, természettudományi, közgazdasági és a tanárképzés területére összpontosítanak. Az OU a nemzetközi tudományos közösség aktív szereplője, számos nemzetközi szervezetben, valamint kétoldalú és nemzetközi programokban vesz részt (ebből több mint 20 uniós finanszírozású tudományos projekt). Az intézménynek 90 országgal van kapcsolata Európában, Ázsiában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában. Az OU 300 felsőoktatási programban és partnerségben vesz részt, 185 oktatási és 143 mobilitási szerződéssel rendelkezik.

ACE

Az Európai Építésztanács (ACE) az építész szakmát európai szinten képviselő szervezet. Az ACE irodája Brüsszelben, Belgiumban található. Jelenleg az ACE-nek 43 tagszervezete van, amelyek az építészek nemzeti szabályozó és / vagy szakmai képviseleti szervei az Európai Unió (EU) összes tagállamában, valamint a csatlakozó országokban, Svájcban és Norvégiában. Rajtuk keresztül az ACE több mint 565.000 építész érdekeit képviseli Európa 31 országából. Az ACE disszeminációs és kommunikációs vezetője a BIMzeED Erasmus + projektnek.
 
Az ACE csapata az összes webes eszközt felhasználja a BIMzeED projekten belüli aktív együttműködéshez és a projekt népszerűsítéséhez. A TREA partner együttműködésben az ACE-vel kezeli a BIMzeED közösségi médiát és a projekthonlap tartalmát.

Az EU Bizottság hírei

Az Európai Bizottság zöld helyreállításra szólít fel a COVID-19 válság után

Április 28-án Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EK által indított videóban arról beszélt, hogy az Európai Zöld Megállapodás szerepet játszik a COVID-19 válság utáni gazdaságélénkítésben. Kitért az Európai Unió zöld fellendülés iránti elkötelezettségére, kiemelve az energiahatékony lakásfelújításba történő befektetéseket, hogy jobb jövőt biztosítson a következő generációknak. A digitális átalakulás szintén prioritás az Európai Bizottság helyreállítási ütemtervében, és a beruházások a „tiszta és digitális technológiákra és kapacitásokra, valamint a körkörös gazdaságra” irányulnak.
 
A BIMzeED csapata örömmel járul hozzá a helyreállításhoz azáltal, hogy képzési programokat kínál a BIM és az nZEB témákról, felkészíti a szakembereket és az építőmunkásokat a minden szinten jobb minőségű épületek kivitelezésére. 

BIMZeED együttműködés más uniós projektekkel

A BIMZeED csatlakozik az ír BIMalliance szervezethez

A BIMzeED projekt csatlakozott a BIMalliance-hoz más EU-projektekkel együtt: a BIMcert, a BIMplement, a Net-UBIEP és a BIMEET közös célja, hogy minimalizálják az építkezés energiafelhasználásának szén-dioxid-kibocsátását, azáltal, hogy a BIM-et 2020 után az európai energia- és éghajlat-változási ütemtervekbe integrálják.  A szövetség céja egy, az összes projektet összekapcsoló együttműködési platform létrehozása, digitális könyvtár fejlesztése az anyagok és erőforrások megosztására képzési célok meghatározása, közös felmérések és jelentések kidolgozása, amelyek iránymutatásokat tartalmaznak a jövőbeni cselekvésekhez.
 
Lis O'Brien, a LIT képviseletében Paul McCormack-kel dolgozik a Belfast Metropolitan Főiskolán, digitális könyvtár fejlesztésével a BIM és nZEB anyagok és erőforrások összegyűjtésével a BIMzeED modulok fejlesztésének elősegítése érdekében, amelyet számos oktatási intézményben (felsőoktatásban és szakoktatásban) és kkv-k képzése során alkalmaznak Írországban, Spanyolországban, Horvátországban és Magyarországon 2020-ban és 2021-ben. A LIT aktívan részt vesz a oktatási tartalom fejlesztésében az építőipari szaktudás terén fellépő hiányosságok kezelése érdekében, valamint a BIM és az nZEB terén tapasztalható know-how hiányosságok azonosításában mindkét iparágban. Kattintson ide további információért.Kedvenc projektjeink

Icaro
Az épületgépészeti technológiai és szervezeti innováció innovatív képesítései a BIMzeED Erasmus + testvérprojektje, amelynek célja a helyszíni technikusok új generációjának képzése annak érdekében, hogy képesek legyenek szembenézni az építési ágazat új technológiáinak és új szabályozási kereteinek kihívásaival. Ez a „helyszíni technikus” együttes képesítése egy többfunkciós műszaki profilra utal, amely képes felügyelni az építkezésen végzett tevékenységeket, koordinálni az építési és / vagy felújítási folyamatot, követni a munka tervezését, irányítását és felügyeletét és optimalizálni az emberi erőforrásokat.
 
Az Icaro projekt céljai:
• az építőipar újjáélesztése generációs váltás révén, a fiatalokat és a munkanélkülieket meghatározott szakmák felé terelve;
• az építkezéseken foglalkoztatott nők számának növelése;
• a foglalkoztatási lehetőségek növelése azáltal, hogy a munkahelyi képzések beépítésre kerülnek a vállalatok képzési folyamatába.
Az Icaro javítani kívánja a képzési tevékenységek tervezését a vállalkozások és a szakmák bevonásával.
 
A projekt hatása különösen fontos lesz a projektben részt vevő három országban: Litvániában, Spanyolországban és Olaszországban. A projekt partnerei az építőiparban működő három nemzeti szakképzési központ (FORMEDIL, FLC, VSRC), egy regionális központ (FLC ASTURIAS), egy tartományi központ (IIPLE), egy európai szakmai szövetség (ACE), egy kereskedelmi kamara ( PANEVEZYS KAMARA) és egy egyetem (ALMA MATER –UNIBO). 
A projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozza  n. 600946 szerződésszámmal.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.