Copy
View this email in your browser
Twitter
LinkedIn
Website

3. bilten - svibanj 2020

Dobrodošli u treći bilten za BIMzeED, projekt koji financira EU o razvoju stručnog materijala za strukovno obrazovanje i visoko obrazovanje na BIM-u i NZEB-u.


Za naša ažuriranja, izvore i još mnogo toga posjetite našu web stranicu, pratite nas na društvenim mrežama i posjetite nas na bilo kojem od događaja u bliskoj budućnosti.

BIMZEED na licu mjesta!

Drugi sastanci nacionalnih upravljačkih skupina BIMzeED-a prošli su digitalno.
Klikni na zastavu!

Mađarska
Sve su partnerske zemlje provele ankete kako bi mapirale nedostajuće i potrebne BIM i nZEB vještine. Nadovezujući se na rezultate anketa u dogovoru s partnerima, ITeC je razvio 12 predstavljenih modula.

Španjolska
Tijekom drugog španjolskog sastanka Nacionalne upravljačke skupine (NSG) predstavljene su jedinice za učenje. Ove jedinice za učenje stvorene su konsenzusom između svih partnera BIMzeED-a, uzimajući u obzir vještine koje su se pojavile zahvaljujući analizi potreba sektora uspoređujući uspostavljene vještine iz projekta PROF / TRACK i BuildingSmart.

Irska
Druga nacionalna upravljačka skupina BIMzeED u Irskoj održala se s 15 članova stručnjaka iz obrazovanja, trenera i industrije.

Hrvatska
Dana 31. ožujka 2020. godine Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao je virtualni drugi sastanak Nacionalne upravljačke skupine (NSG).

 


BIMZIRAN u središtu pozornosti u Hrvatskoj


I7. Godišnja konferencija Hrvatskog saveza krovopokrivača
Predstavnik Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. Ivana Banjad Pečur, predstavila je projekt BIMzeED na 7. godišnjoj konferenciji Hrvatskog saveza krovopokrivača gdje je 120 sudionika (obrtnici i proizvođači) upoznato s idejom i ciljevima projekta BIMzeED.

Projekt BIMzeED predstavljen na konferenciji “nZEB u praksi”
U organizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u visokogradnji - nZEB.hr, 20. veljače 2020. održana je konferencija „nZEB u praksi: Projektiranje zgrada prema nZEB standardima“.

21. međunarodni simpozij o kvaliteti - Hrvatska
Hrvatski partneri BIMzeED objavili su članak „Obrazovanje u BIM-u i nZEB-u u svrhu poboljšanja kvalitete zgrada“ na 21. međunarodnom simpoziju o kvaliteti - „Kvaliteta jučer, danas i sutra“. Cilj ovog rada je identificirati trenutne i predviđene potrebe za vještinama, praznine, prepreke i osposobljavanje u području BIM-a i NZEB-a unutar građevinskog sektora u svim zemljama partnerima Erasmus + projekta BIMzeED.

Upoznajte BIMZeED partnere

Sveučilište Óbuda
 
Sveučilište dabuda jedno je od najznačajnijih tehničkih sveučilišta u Mađarskoj čiji je cilj postići trostruku izvrsnost u obrazovanju, izvrsnost u istraživanju i izvrsnost u inovacijama. Sveučilište nudi uzbudljivo, moderno, studentima naklonjeno, kreativno i potporno okruženje za studije, stavljajući naglasak na osnovna i primijenjena istraživanja, internacionalizaciju, zeleni i održivi razvoj, poboljšanja u tehnologiji, istraživanju i inovacijama, cjeloživotno učenje i interakcija i suradnja s industrijom.Sveučilište Óbuda (OU) u Mađarskoj ima šest fakulteta: Tehnički fakultet Alba Regia, Fakultet strojarstva i sigurnosti Institut Donát Bánki, Elektrotehnički fakultet Kálmán Kandó, Fakultet za poslovanje i upravljanje Károly Keleti, Fakultet informatike John von Neumann i Sándor Rejtő Fakultet lagane industrije i inženjerstva okoliša. Od približno 11.000 učenika, 650 je međunarodnih, podučava ih 580 nastavnog osoblja, uz podršku ca. 900 zaposlenih. OU je mlado znanstveno sveučilište koje ima 3 doktorske škole, 1 centar izvrsnosti i 8 namjenskih istraživačkih laboratorija. Sveučilište ima 15 jakih prvostupničkih programa usmjerenih na praksu, 10 jakih master programa temeljenih na teoriji i 4 snažna, međunarodno priznata doktorska programa usredotočena na područja inženjerstva, informatike, prirodnih znanosti, ekonomije i obrazovanja učitelja. OU je aktivni igrač međunarodne znanstvene zajednice, sudjeluje u mnogim međunarodnim organizacijama te u bilateralnim i međunarodnim programima (od kojih više od 20 znanstvenih projekata financira EU). Institucija ima međunarodne odnose s 90 zemalja Europe, Azije, Australije, Sjeverne i Južne Amerike. OU sudjeluje u 300 programa i partnerstava visokog obrazovanja i ima 185 ugovora o obrazovanju i 143 ugovora o mobilnosti

ACE

Vijeće arhitekata Europe (ACE) europska je organizacija koja predstavlja arhitektonsku struku na europskoj razini. Ured ACE nalazi se u Bruxellesu u Belgiji. Trenutno ACE ima 43 organizacije članice, koje su nacionalna regulatorna i / ili profesionalna predstavnička tijela arhitekata u svim državama članicama Europske unije (EU) i zemljama pristupnicama, Švicarskoj i Norveškoj. Preko njih ACE zastupa interese preko 565.000 arhitekata iz 31 zemlje Europe. ACE je vođa širenja i komunikacije ovog Erasmus + projekta.
 
ACE tim koristi sve web alate za aktivnu suradnju u projektu BIMzeED i širenje vijesti o njemu. Partner TREA surađuje s ACE-om i upravlja sadržajem društvenih medija i web stranica BIMzeED.

Vijesti Europske komisije

Europska komisija poziva na zeleni oporavak nakon krize COVID-19

28. travnja Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, govorila je u videu koji je pokrenula EK o ulozi Europskog zelenog dogovora u oporavku gospodarstva nakon krize COVID-19. Osvrnula se na predanost Europske unije zelenom oporavku, ističući ulaganje u energetski učinkovitu obnovu domova kako bi se osigurala bolja budućnost za sljedeće generacije. Digitalna transformacija također je prioritet u Mapi puta Europske komisije za oporavak, a ulaganja će biti usmjerena na „čiste i digitalne tehnologije i kapacitete, zajedno s kružnom ekonomijom“.
 
Tim BIMzeED-a rado doprinosi oporavku pružajući programe obuke o BIM i nZEB temama, osposobljavajući profesionalce i građevinske radnike na svim razinama za isporuku kvalitetnijih zgrada. 

BIMZeED suradnja s drugim EU projektima

BIMZeED se pridružuje BIMalliance Ireland

Projekt BIMzeED pridružio se BIMallianceu s drugim EU projektima: BIMcert, BIMplement, Net-UBIEP i BIMEET s ciljem minimiziranja ugljičnog otiska korištenja energije u građevinarstvu, pozicioniranjem BIM-a u Europskim energetskim i klimatskim putokazima nakon 2020. BIMalliance će uglavnom usredotočiti se na stvaranje suradničke platforme koja povezuje sve projekte, razvoj digitalne knjižnice za razmjenu materijala i resursa u svrhe obuke, razvijanje zajedničkih anketa i izvještaja sa smjernicama za buduće akcije.
 
Lis O'Brien iz LIT-a surađuje s Paulom McCormackom iz Belfast Metropolitan Collegea, razvijajući digitalnu knjižnicu prikupljajući postojeće BIM i nZEB materijale i resurse koji pomažu u razvoju BIMzeED jedinica za učenje, koje će se pilotirati na brojnim obrazovnim institucijama (višim i strukovna) i mala i srednja poduzeća širom Irske, Španjolske, Hrvatske i Mađarske tijekom 2020. i 2021. LIT je aktivno uključen u razvoj sadržaja učenja za rješavanje neusklađenosti vještina u građevinskom sektoru i utvrđivanje nedostataka u znanju i iskustvima u odnosu na BIM i nZEB u obje industrije i obrazovanje. Kliknite ovdje za više informacija.


Projekti koji nam se sviđaju

Icaro
 
Inovativne kvalifikacije za tehnološke i organizacijske inovacije u građevinskom sektoru je Erasmus + sestrinski projekt BIMzeED-a čiji je cilj osposobiti novu generaciju tehničara gradilišta kako bi im se omogućilo suočavanje s izazovima koje nameću nove tehnologije i novi regulatorni okviri u građevinskom sektoru. Ova kombinirana kvalifikacija '' Tehničar na radilištu '' odnosi se na višenamjenski tehnički profil sposoban nadzirati aktivnosti na gradilištu, koordinirati zgradu i / ili postupak obnove, pratiti planiranje, upravljanje i nadzor radova, optimiziranje ljudskih resursa Ciljevi Icara u osnovi su tri:
 
1. Revitalizirati građevinski sektor dubokim generacijskim prometom usmjeravajući mlade i nezaposlene prema kvalificiranim zanimanjima;
2. Obrnuti trend prema kojem se vidi malo žena zaposlenih u građevinarstvu;
3. Povećati mogućnosti zapošljavanja uključivanjem učenja temeljenog na radu u procesu obuke tvrtki.
 
Učinak projekta bit će posebno relevantan u tri države koje sudjeluju u projektu: Litva, Španjolska i Italija. Partneri na projektu su tri nacionalna centra za stručno osposobljavanje koji djeluju u građevinskom sektoru (FORMEDIL, FLC, VSRC), regionalni centar (FLC ASTURIAS), provincijski centar (IIPLE), Europska strukovna udruga (ACE), gospodarska komora ( KOMORA PANEVEZYS) i sveučilište (ALMA MATER –UNIBO). 
Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus + Europske unije u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 600946

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.