Copy
View this email in your browser
Twitter
LinkedIn
Website

4. e-bilten - studeni 2020

Dobrodošli u četvrti e-bilten projekta BIMzeED, financiranog od strane EU za potrebe  razvoja BIM i nZEB stručnih materijala za strukovno obrazovanje i visoko obrazovanje.


Za dodatne informacije posjetite našu web stranicu, pratite nas na društvenim mrežama i dođite nas vidjeti na bilo koji od događaja u bliskoj budućnosti.

BIMzeED na licu mjesta!

Spremite datum! BIMzeED sudjelovanje na 3. hrvatskoj središnjoj konferenciji o zelenoj gradnji i održivom razvoju

Elisabeth O'Brien, koordinatorica BIMzeED projekta, sudjelovat će u panel raspravi na Hrvatskoj središnjoj konferenciji o zelenoj gradnji koja će se održati on-line 19. studenoga 2020. od 9:00 do 10:30 (CET). Kliknite ovdje za više informacija.

 

Imajte na umu: Nedostatak nZEB I BIM kompetencija utječe na AEC industriju

U sklopu članka “Improving competences of engineers and workers in the architecture, engineering and construction industry for delivering NZEBs”  predstavljen je projekt BIMzeED u časopisu Organization, Technology and Management in Construction: an International Journal od strane hrvatskog tima.
Više pročitajte ovdje.

Kako dizajnirati prema nZEB smjernicama?

U sklopu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata održano je nekoliko besplatnih internetskih predavanja na temu „Kako dizajnirati prema nZEB smjernicama?“.
 
Internetska predavanja održana su u suradnji s Wienerbergerom, Bojanom Milovanovićem (predstavnik Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), arhitektonskim studijem Baldini i prof. Borisom Trogrlićem (predstavnik Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu). Više pročitajte ovdje.

Vrijeme je za suradnju: BIMzeED na događaju Sustainable Places

28. listopada 2020. BIMzeED tim je sudjelovao u radionici Digitalizacija alata za energetski učinkovitu obnovu u sklopu Sustainable places 2020. Radionica je okupila niz projekata koje financira EU i stručnjake kako bi razgovarali o digitalizaciji u Europi i razgovarali o tehničkim i ne-tehničkim izazovima s kojima se suočavaju u svom razvoju.

Radionica je omogućila BIMzeED timu da sasluša nove trenodve i saznanja iz drugih projekata  te priliku za suradnju.

Cijeli video s radionice pogledajte ovdje.

BIMzeED pilot projekt: testiranje razrađenih jedinica učenja

Naši hrvatski partneri kreću punom parom u fazu testiranja nedavno razvijenih BIMzeED jedinica za učenje. U programu pilotiranja sudjelovat će 36 studenata Sveučilišta u Zagrebu iz programa Građevinski materijali i teorija i modeliranje konstrukcija . Oni će biti uključeni u ocjenu učinka jedinica za učenje i pružit će povratne informacije za daljnja poboljšanja u programu. Više pročitajte ovdje.

Upoznajte BIMZeED partnere

ITEC - Institut za tehnološku gradnju Katalonije

ITeC je neprofitna privatna zaklada koja radi na polju građevinskog sektora od 1978. Naši ciljevi kao organizacije koja podržava inovacije su:
(1) generiranje i prijenos informacija i znanja;
(2) pružanje tehnoloških usluga za poboljšanje konkurentnosti agenata građevinskog sektora: organizacija, tvrtki i profesionalaca;
(3) biti jedna od referentnih institucija u pogledu informacija, inovacija i održivosti primijenjenih na građevinski sektor.
 
Fokusirani smo na šest glavnih aktivnosti:
(1) Certifikacija inovativnih i nestandardiziranih proizvoda;
(2) nove metodologije i alati za upravljanje i donošenje odluka tijekom procesa gradnje;
(3) baze podataka i BIM knjižnice;
(4) održivost u građevinarstvu;
(5) istraživanje tržišta;
(6) aktivnosti osposobljavanja.
 
ITeC je čvrsto povezan sa građevinskom industrijom u Španjolskoj. To je referentna točka u građevinskom sektoru za baze podataka, metodologije upravljanja procesima i za razvoj BIM-a.

UZ-FCE - Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je građevinski fakultet (osnovan 1919.) u Hrvatskoj koji izvodi sveučilišno obrazovanje na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini u svim granama građevine. Kontinuirano razvija i unapređuje visoko obrazovanje, znanstveno-istraživačke djelatnosti i cjelokupno obrazovanje te aktivno sudjeluje u razvoju struke i primjeni novih tehnologija.
 
Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (UZ-FCE) daje značajan doprinos u razvoju sadržaja učenja i metodologije izvođenja obuke, kao i pilotiranje i vrednovanje treninga zbog svog iskustva u obrazovanju stručnjaka u građevinarstvu kroz svoje osnovne aktivnosti u osposobljavanju i cjeloživotnom učenju. UZ-FCE fokusira se na jačanju važnosti multidisciplinarnog pristupa tijekom podučavanja učenika (budućih stručnjaka srednje i više razine) u području energetske učinkovitosti, a također uvodi BIM u svoje nastavne planove i programe. Uz to, UZ-FCE ima znanje o kvalifikacijama i / ili zahtjevima za certificiranje za razvijanje različitih obuka i tečajeva jer razvija didaktički materijal za inženjere i arhitekte, instalatere i radnike. Nadalje, UZ-FCE doprinosi poboljšanju opće slike o građevinskom sektoru: intenzivno radi na poboljšanju tržišnog prepoznavanja vještina u građevinskom sektoru kroz njihovo sudjelovanje u radu brojnih strukovnih organizacija i tehničkih odbora, kao i stručnih konferencija, zajedno objavljivanjem brojnih stručnih i znanstvenih radova. Kroz brojne projekte UZ-FCE dokazao je sposobnost uključivanja različitih dionika i organiziranja nacionalnih događaja koji raspravljaju o određenim temama.


Vijesti Europske komisije

NextGenerationEU: Zelena, digitalna i otpornija

Europska komisija uz predsjednicu Ursula von der Leyen prihvatili su je najveći financijski paket
 NextGenerationEU za Europsku uniju. U svojoj je izjavi Ursula von der Leyen  potvrdila plan Komisije da slijedi i jača ciljeve Eurpskog Zelenog sporazuma kako bi Europa postala zelena, digitalna i otpornija.
 
U najavi je predsjednica izjavila da će Europa povećati cilj smanjenja emisije staklenika. Očekivano smanjenje od 40% u 2030. godini povišeno je na 55% u odnosu na razinu iz 1990. Ovo je bila jasna poruka za  građevinski sektor, gdje zgrade u svom životnom ciklusu moraju biti "učinkovitije, jeftinije i održivije", jer čine 40% emisije stklaničkih plinova. NextGenerationEU je "početak u europskog vala obnove kako bi EU postala lider u kružnoj ekonomiji", prema predsjednici Von der Leyenu.
 
Europska komisij je odlučna da ovo desetljeće postane "Europsko digitalno desetljeće".
Ursula Von der Leyen ističe profesionalce i radnike koji se bave kvalifikacijom kao jedan od prioriteta za “Europsko digitalno desetljeće”
 
Projekt BIMzeED ispunjava planove NextGenerationEU razvojem 12 jedinica za učenje na temu BIM i zgrade gotovo nula energije (nZEB). Ovaj jedinstveni program pripremit će profesionalce i studente za projektiranje i izgradnju prostora koji će biti jeftiniji i održiviji za buduće generacije pružanjem znanja i vještina potrebnih za profesionalno tržište.

 
 
Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus + Europske unije u skladu s Sporazumom o dodjeli sredstava n. 600946

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.