Copy
View this email in your browser
Twitter
LinkedIn
Website

2. bilten - prosinac 2019

Dobrodošli u 2. bilten za BIMzeED, projekt koji financira EU o razvoju materijala za obuku u VET-u i visokom obrazovanju na BIM-u i NZEB-u.


Sada smo uspjeli ispuniti naša istraživanja kako bismo procijenili nedostatke u vještinama i analizu potreba i pružanja obuke. Trenutno prelazimo na područje pregleda postojećih programa obuke za NZEB i BIM u svim partnerskim zemljama. Ovo je zaista strateški trenutak, jer gledamo na ishode učenja obuke, ne samo iz postojećih programa, već i iz kolegija koje financira EU, s materijalima iz BIMCerta i BIMplementa.
Naš stručni savjetodavni odbor savjetovat će nas, a u svakoj je zemlji osnovana nacionalna upravljačka skupina koja će dalje razvijati naše jedinice za učenje obuke u svakoj zemlji kako bi se osiguralo međusobno priznavanje i pomoć u mobilnosti.
 
Za naša ažuriranja, izvore i još mnogo toga posjetite našu web stranicu, pratite nas na društvenim mrežama i posjetite nas na bilo kojem od događaja u bliskoj budućnosti.

Što se događa u našim partnerskim zemljama u odnosu na BIM i NZEB?

Španjolska: dostupni su prvi BIMzeED rezultati koji se već koriste u Master MER-u iz CIM-UPC-a


Dostupni prvi BIMzeED rezultati koji se već koriste u Master MER-u iz CIM-UPC-a
 
25. listopada 2019. CIM-UPC započeo je 6. izdanje Master MER-a, magistara digitalne gradnje za modeliranje i konstrukciju.
 
Nakon nadogradnje pravnog okvira i Deklaracije BIM Summita 2016., bilo je potrebno stvoriti akademsku kvalifikaciju koja bi mogla osposobiti španjolsku građevinsku radnu snagu. Glavni cilj magistarskog studija MER, koji je osnovao BIMzeED-ov partner CIM-UPC, je osposobiti profesionalce iz područja arhitekture i građevine u 100% BIM okruženju, kroz praktične slučajeve i stvarne projekte koji studentima približavaju profesionalnu stvarnost.
 
Pregled literature o potrebama BIM-a i nZEB-a u građevinskoj industriji koji je razvio BIMzeED korišten je za objašnjenje stanja BIM-a u Španjolskoj tijekom uvodnih sesija Master trenutnog izdanja. Izvještaj je slobodno dostupan na našoj web stranici.
Predavači su uglavnom prolazili kroz sljedeće teme:
1. BIM grupe, institucije i događaji koji se održavaju u Španjolskoj
2. Pravni okvir zemlje u odnosu na BIM
3. Stanje javnih natječaja
4. Najčešći španjolski BIM standardi

Irska: Promjene u specifikacijama i naukovanju za nZeb
 

Irska je nedavno izmijenila svoje standarde regulacije zgrada kako bi uključila NZEB. Kao rezultat toga, sada je zakonski zahtjev od 1. studenog 2019. da se sve nove zgrade i duboko adaptirane zgrade (više od 25% površine omotane zgrade obnavljaju) moraju pridržavati NZEB-a. Na primjer: za sva nova stanovanja bit će potrebna energetska ocjena zgrade (BER) od 45kwh / m2, dok za postojeća kućišta, koja su duboko obnovljena / obnovljena, BER mora doseći> 125kwh / m2.
 
Da bi se ojačala vladina predanost NZEB-u, pokrenute su i Nacionalne specifikacije vještina NZEB-a za stanovanje, razvijene i podržane od strane industrije, kreatora politike i obrazovnih tijela, poput koordinatora BIMzeED-a Limerick Institute of Technology (LIT).
 
Čitaj više.
 

Prvi sastanci Nacionalne upravljačke skupine u Mađarskoj i Španjolskoj

Mađarska: 23. svibnja 2019. u Szentendreu je održan prvi sastanak Nacionalne upravljačke skupine (NSG) u organizaciji ÉMI Nonprofit Ltd. i Sveučilišta Óbuda. Cilj sastanka bio je izmjeriti i sažeti mišljenje stručnjaka mađarske građevinske industrije u vezi s upotrebom zahtjeva BIM i nZEB. Pročitajte više.

Španjolska: ITeC i Fundació CIM-UPC dogovorili su prvi sastanak Nacionalne upravljačke skupine (NSG) radi prikupljanja informacija o sektoru u vezi s izgradnjom BIM-a i nZEB-a na Katalonskom institutu za građevinsku tehnologiju u Barceloni prošlog svibnja. Čitaj više.

                   

Predstavljamo BIMzeED tim

Agencija Tipperary za energiju već 20 godina uspješno podupire tvrtku Tipperary u smanjenju potražnje za energijom. Agencija ima dokazanu sposobnost omogućavanja ljudima, zajednicama i javnom sektoru da postanu održiviji u korištenju energije.

‘Županiji smo utvrdili priliku za održivu energiju u iznosu od 500 milijuna eura i nastavit ćemo raditi na ubrzavanju tranzicije Tipperarya u budućnost s niskim udjelom ugljika. Imamo veliko iskustvo u području energije Zajednice, obnovljive energije, upravljanja energijom i energije u zgradama. Vodili smo velike sheme naknadne ugradnje stanova, pionirski razvoj vjetroelektrana u zajednici i brojne uspješne projekte biomase. Nastojimo implementirati održiva održiva energetska rješenja koja će smanjiti troškove i upotrebu energije. Naš model socijalnog poduzetništva omogućuje nam pružanje isplativih profesionalnih usluga na lokalnoj i nacionalnoj razini. Kao rezultat našeg rada, vijeće okruga Tipperary i dalje je vodeća lokalna vlast u energetskim performansama. Naši napori rezultirali su pionirskim projektima kao što je jedina irska elektrana na vjetar u Templederryju, prvo irsko Ecovillage u Cloughjordanu i masivni projekt fotonaponskih sustava u 9 javnih zgrada.’


 

 DOGAĐAJI

Budite u toku s našim događanjima

CIM-UPC na BILT Europe Congressu, Edinburgh


BIMzeEd tim uvijek pokušava biti u toku s najnovijim europskim i svjetskim zbivanjima u vezi s BIM-om i digitalizacijom u građevinskom sektoru. BIMzeED partner CIM-UPC prisustvovao je kongresu BILT Europe, koji je održan u Edinburghu od 10. do 12. listopada 2019.
 
BILT je prateći događaj Digital Build Week Europe ili, kako ga sami organizatori radije zovu, 'događaj korisnika za zajednicu korisnika, posvećen poboljšanju načina rada industrije s ciljem stvaranja bolje, pametnije industrije i jače, održivije izgrađeno okruženje. '
CIM-UPC imao je priliku prisustvovati inspirativnim sesijama, ne samo usredotočenim na upotrebu BIM alata, već i na BIM procesima, tijekovima rada i strategijama, koji su danas više nego ikad potrebni u AEC industriji. Ovo znanje će CIM-UPC uzeti u obzir prilikom rada na budućim Jedinicama za učenje u projektu BIMzeED.
 

BIMzeED na BIM Trendovi i inovacije 2019, Porto
 

BIMzeED je na BIM Trends and Innovation predstavio projektni partner ITeC. Tijekom kongresa objasnili su kako BIM metodologija omogućuje dosezanje zgrada nZEB-a izvan instalacija za grijanje / hlađenje. Nadalje, također je pokazalo kako BIMzeED postavlja izazov povećanja i poboljšanja vještina BIM-a i nZEB-a za sadašnju i buduću građevinsku industriju.
 
Događaj je organizirao ISEPBIM, a njegov je cilj promocija i širenje BIM metodologije u tehničkoj i akademskoj zajednici. Pročitajte više.


 

Svjetski forum za NZEB, Dublin

 
Događaj Svjetski forum za NZEB održan je u Dublinu 14. studenoga 2019. godine, a BIMzeED je predstavljala Lis O’Brien s Limerick Institute of Technology (LIT). LIT su bili dio panela za razvoj i dizajniranje nacionalnih specifikacija vještina Nzeba za Irsku te su nastavili razvijati programe za obrtnike, građevinske radnike i osoblje lokalnih vlasti i vlasnike zgrada s raznolikim nizom modula i tečajeva NZEB-a. Ovaj je posao izveden s našim partnerima Waterford Wexford Educational Training Board WWETB, uz podršku SOLAS-a, državne agencije u Irskoj za daljnje obrazovanje i vještine i naukovanja.
 
Izvrsno surađuje s tim organizacijama i BIMzeED se nada da će neke od ovih nastavnih jedinica iskoristiti za prijenos širom Europe kao zamijenjeno priznatu akreditaciju.
 
Čitaj više. 

2. središnja konferencija o zelenoj gradnji i održivom razvoju, Zagreb


U okviru 2. Središnje konferencije o zelenoj gradnji i održivom razvoju Obzor 2020. Net-UBIEP je organizirao panel diskusiju pod nazivom „BIM i nove tehnologije u građevinskoj industriji“, koju je moderiralo Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, a tijekom koje je također održan projekt BIMzeED predstavljena i na kojoj su razgovarana o nekim vitalnim pitanjima u vezi s provedbom BIM-a u Hrvatskoj.
Bila je ovo izvrsna prilika za širenje ideje o projektima BIMzeED, prve rezultate i povezivanje dionika u industriji s pružateljima obrazovanja (i VŠU i VET). Jedan od najvažnijih zaključaka panel diskusije bio je da je obrazovanje svih dionika najvažnije polazište za uspješnu provedbu BIM-a u Hrvatskoj te da bi projekti poput BIMzeED-a mogli biti izvrsni pružatelji obuke, iako im nedostaje obuke na visokim učilištima i strukovnom obrazovanju.
 
Tijekom plenarne sjednice konferencije predstavljen je projekt Europske unije SPHERE (Horizon 2020) (https://sphere-project.eu/). Cilj projekta je razviti digitalnu-blizanačku softversku platformu koja omogućava virtualnu replikaciju zgrada kako bi se povećala njihova energetska učinkovitost, optimizirao životni ciklus i smanjili troškovi. Čitaj više.


 

 Povezane inicijative

BIMalliance - Savez BIMcert, BIMplement, Net-UBIEP i BIMEET


Četiri projekta Obzor 2020 na BIM-u (BIMcert, BIMplement, Net-UBIEP i BIMEET) surađuju pod naslovom BIMalliance kako bi istražili područja uzajamnih mogućnosti i smanjili energetski otisak u građevinskom sektoru.
Fokus rada BIMalliancea je:
  • Energetski ciljevi i uštede energije - Utvrditi položaj BIM-a u europskim energetskim i klimatskim mapama nakon 2020. godine, kako bi se istražili potencijalni izvori financiranja za aktivnosti.
  • Širenje i komunikacija - Uspostavljanje zajedničke platforme za komunikaciju i suradnju projekata radi boljeg informiranja dionika i sljedbenika.
  • Akreditacija i certificiranje - Pokrenuti zajednički paneuropski priznati sustav certificiranja BIM i EE vještina u AEC industriji (potpisan memorandum o razumijevanju sa buildingSMART)
  • Iskorištavanje rezultata - pripremiti i distribuirati anketu za procjenu napretka u zrelosti i prihvaćanju BIM-a, kao rezultat aktivnosti projekata; razviti zajedničko izvješće sa smjernicama za buduće akcije.
  • Buduće mogućnosti suradnje
Pročitajte cijeli članak

Nacrt gradnje


Fundación Laboral de la Construcción (Španjolska) koordinatori su ovog Erasmus + projekta Građevinski plan financiran iz Saveza sektorskih vještina za provedbu novog strateškog pristupa (Nacrt) sektorske suradnje na vještinama.
Ova Nacrt sektorske strategije vještina objedinjuje lekcije naučene iz drugih inicijativa (tj. Izgraditi vještine, projekti H2020 i Erasmus +, BIMzeED) i bit će izložena iz cjelovitog pristupa, identificirajući političke, ekonomske, socijalne, tehnološke, pravne i okolišne čimbenike, koji mogu utjecati na sektorske vještine i ponudu obuke. Obuhvaćene aktivnostima, prekretnicama, ishodima i rezultatima, aktivnosti će se razvijati tijekom projekta. Koordinator BIMzeED-a Limerick Institute of Technology (LIT) odgovoran je za provođenje treninga i osvještavanja:
  • prikupljanje dobrih praksi na nacionalnoj i regionalnoj razini radi ilustriranja i promicanja drugih inicijativa koje se bave prazninama u vještinama.
  • dizajniranje i isporuka MOOC-a (Massive Open Online Course) za podizanje svijesti među građevinskim radnicima o pokretačima novih vještina: digitalizaciji, energetskoj učinkovitosti i kružnoj ekonomiji.
Čitaj više.

Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus + Europske unije u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 600946

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.