Dekolonisering. Een webinar met Nadia Nsayi over beeldvorming
Op zaterdag 23 januari 2021 organiseert CIMICvzw het eerste interactieve webinar over beeldvorming en dekolonisering met Nadia Nsayi. Jan Van Criekinge modereert. Het webinar start om 10 uur en eindigt om 11.30 uur.
Nadia Nsayi (foto: Broederlijk Delen)
Webinar: Van koloniale naar dekoloniale beeldvorming
Hoe keken wij naar hen in het verleden en hoe kijken wij vandaag?
Nadia Nsayi geeft eerst een lezing over koloniale, postkoloniale en neokoloniale beeldvorming. Ze vertelt ons hoe (stereotiepe) beelden een invloed kunnen hebben op ons denken en handelen. Aan de hand van foto's en video's gaat ze in op de Vlaamse kijk op zwarten tijdens de kolonisatie en de evolutie ervan na de onafhankelijkheid tot op vandaag.
Ze heeft bijzondere aandacht voor de rol van kerk, media, onderwijs, musea en ontwikkelingssamenwerking in de creatie van beelden. Hoe kunnen die domeinen onze kijk dekoloniseren?
Het Belgisch Congo-paviljoen
op de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.
Praktisch
Het webinar op zaterdag 23 januari 2021 is gratis, maar inschrijven is wel verplicht via dit formulier. Na inschrijving ontvang je een mail met een link voor de zoom-sessie.
Het webinar start om 10 uur en eindigt om 11.30 uur. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen via de chatfunctie en om onderling ideeën uit te wisselen en eigen visies in vraag te stellen in kleinere groepen.
Hoe kijken ‘wij, Europeanen’ naar Afrikanen? Onze beeldvorming is heel erg gekleurd door ons verleden als koloniale macht. Nadia Nsayi verwoordt haar visie over het thema ‘dekolonisering’. Afrika-specialist Jan Van Criekinge modereert.
Spreker
Nadia Nsayi is politicologe en gespecialiseerd in Congo. Ze was bijna tien jaar beleidsmedewerker bij de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. Sinds 2019 werkt Nadia als curator Beeldvorming bij het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen waar ze co-curator is van de tentoonstelling ‘100 X Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’. In mei 2020 verscheen haar eerste boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ (EPO).
Moderator
Jan Van Criekinge studeerde geschiedenis met specialisatie Afrikaanse geschiedenis en ontwikkelingssamenwerking. Als journalist en eindredacteur was hij jarenlang verbonden aan het maandblad ‘De Wereld Morgen’ (NCOS/11.11.11) en de nieuwswebsite ‘DeWereldMorgen.be’. Als freelancer maakte hij reportages in diverse Afrikaanse landen. Sinds 2010 was hij gastdocent voor de regionale focus ‘Afrika’ bij de CIMIC-opleiding aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen.
Expo
Op zondag 7 maart 2021 organiseert CIMICvzw een bezoek aan de tentoonstelling in het MAS met een gids voor 20 personen. Meer info in de volgende CIMIC-nieuwsbrief. Je vindt alle informatie over de tentoonstelling op https://www.mas.be/nl/100xCongo
Het webinar is een initiatief van de werkgroep Zingeving van CIMICvzw.