Copy
View this email in your browser

Dit was 2021!

In deze nieuwsbrief laten wij Imane aan het woord. Zij was als kind al betrokken bij Crownies als deelnemer en nu is zij begeleider. Zo'n succesverhaal over wat de impact van Crownies kan zijn is te mooi om niet te delen. Verder informatie over dit Crownies jaar en de laatste acties die hebben plaatsgevonden. Veel leesplezier! 
Dit is Imane. Ze is 18 jaar en loopt stage bij Mohamed El Khadir van NextProjecten vanuit het Talentenhuis in het Centrum. Zij studeert aan de opleiding Sociaal Werk. Haar hobby is taekwando, dat doet ze inmiddels al 15 jaar en op hoog niveau. Over het werken met Crownies zegt ze: "Ik wil jongeren de kans geven net zulke goede ervaringen op te doen als ik vroeger'. 
Hoe ben je met Crownies in aanraking gekomen?
Ik kwam bij NextProjecten terecht toen ik een jaar of 6 was. Daar kreeg ik huiswerkbegeleiding en al gauw deed ik ook mee aan andere activiteiten. Vooral rozen rondbrengen bij een verzorgingshuis heeft indruk gemaakt, maar ook opruimacties waren geliefd. De begeleider legde uit dat we met die activiteiten meededen aan Crownies. Dat we punten spaarden om uiteindelijk met de hele groep beloningsactiviteiten te gaan doen. We waren destijds een hechte groep en hebben veel leuke dingen gedaan zoals naar de bioscoop en Duinrell.
En nu?
Nu zijn de rollen omgedraaid en ben ik zelf begeleider. Toen ik 12 à 13 jaar was merkte ik dat ik het leuk vond om zelf de jongere kinderen te begeleiden en ze uit te leggen wat NextProjecten is. En dat doe ik nu nog steeds. Ik begeleid een meiden-Crowniesgroep.
Vertel eens over de activiteiten.
Als de begeleider ons vroeg wat we wilden doen was het al gauw; een opruimactie!  Dat vonden we hartstikke leuk. We vonden het belangrijk onze wijk schoon te houden. Het is immers de plek waar je leeft. We stonden niet gelijk te springen, maar de begeleider heeft het belang van ‘samen inzetten voor de wijk’ goed uitgelegd. In het begin deden we het echt wel voor de punten; hoeveel krijgen we en wat gaan we voor leuks doen met z’n allen? Maar op een gegeven moment merk je dat je het niet meer voor de punten doet, maar voor de ervaring die het oplevert. Het voelt goed om te helpen.
Kreeg je ook reacties van mensen uit de wijk?
Jazeker, die vonden het hartstikke leuk! Er waren zelfs ouderen die plekjes gingen aanwijzen die wel een opruimactie konden gebruiken en dan kwamen ze gezellig kijken. Af en toe hielpen er ook mensen mee. Andere jongeren uit de buurt die ons met de hesjes van NextProjecten zagen werden nieuwsgierig en wilden dan ook graag helpen. Het had dus wel een aanstekelijk effect.
Dat is precies de bedoeling van Crownies: Mensen inspireren mee te doen! Met positiviteit en participatie nog meer jongeren en volwassenen bereiken. En kijk eens wat daar allemaal weer uit voortvloeit.
Ja zeker wij hadden echt een leuke hechte groep jongens en meiden. Ik heb nog contact met ze. We zijn van plan een reünie te organiseren. Het gaat om de ervaring; samen met een groep bezig zijn. Als kind vond ik het sociale gedeelte al heel leuk en nu nog steeds. Ik ben eigenlijk hetzelfde gebleven. Ik vind het nog steeds gezellig gesprekken te voeren met de groep en met de groep samen te zijn, te helpen met huiswerkbegeleiding en activiteiten.
 

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt of je het meeste verbaasd nu je zelf begeleider bent?
Dat jongeren je in vertrouwen nemen over problemen en dat ik nu dus net zo belangrijk voor iemand zou kunnen zijn als mijn begeleider voor mij was. Dit brengt een grote verantwoordelijk met zich mee. Hoe kan ik iemand zo goed mogelijk helpen zonder dat ik het vertrouwen aantast en het impact heeft op de groep? Het is een belangrijke taak waar je als kind niet over nadenkt, maar als je er eenmaal staat kan dat echt weleens moeilijk zijn. Ik bespreek met de andere begeleiders hoe ik het beste aan zou kunnen pakken.
Je volgt nu zelfs een sociale opleiding. Hoe is dat zo gekomen?
Heel eerlijk; dat zou ik niet hebben gedaan zonder Mohamed want ik was als kind vreselijk bang voor presenteren. Ik haatte het, maar hij heeft me eroverheen gezet. Hij heeft me in groep 4 gemotiveerd om een pestvoorlichting te geven aan groep 7 en 8. Dat was erg spannend en ik wilde echt niet, maar op een gegeven moment stond ik daar toch en merkte ik dat er echt geluisterd werd. Dat was een goede ervaring. Later bood ik, tot ieders verbazing, zelf aan nog meer voorlichtingen te geven. Met trillende handjes voor de klas en zelfs een keer in een vol theater Vaillant, maar ik deed het toch maar mooi. Ik ging het zelfs leuk vinden. Ik heb toen eerst een jaar de opleiding voor Onderwijsassistent gevolgd. Daar kwam ik erachter dat ik graag de afwisseling tussen jonge kinderen, jongeren en ouderen wil en ben ik overgestapt naar de opleiding Sociaal Werk. Nu voer ik mijn stage uit bij NextProjecten. Allemaal met dank aan Mohamed. Voor hem fijn om te zien, dat zijn werk zo’n positieve invloed heeft.
Wat zijn de uitdagingen en de plannen in jouw werk?
Het is een bijzondere wijk en de tijd zit niet mee. Het is lastig om de bewoners echt te bereiken. Om vertrouwen te winnen. Je ziet dat jongeren meer op hun telefoon zitten en liever thuis blijven achter de PlayStation. We zijn van plan om een voorlichting te geven aan de ouders uit de buurt, zodat ze meer te weten komen over NextProjecten met als gevolg dat ze hun kinderen hier laten komen. We proberen jongeren te bereiken met social media, op straat, maar vaak ook via jongeren die we al kennen: ‘neem je vriendje of vriendinnetje een keer mee’ bijvoorbeeld. We proberen ze te motiveren om hier te komen. Als ze eenmaal geweest zijn, merk je dat ze het toch leuk vinden en wel blijven hangen. Ik wil de jongeren de kans geven net zulke goede ervaringen op te doen als ik heb gedaan vroeger. En dat zij zelf ook positieve dingen willen meegeven aan anderen. Simpele dingen kunnen al veel betekenen, zeker in deze coronatijd. Het samen zijn is zo belangrijk. Wij bieden hier huiswerkbegeleiding, maar er is altijd ruimte voor andere activiteiten als dansen, film kijken of koken. Het hoeft niet altijd serieus. Het is immers ook vrije tijd. Als de meiden maar weten dat ze hier terecht kunnen met problemen, vragen en voor de gezelligheid. De meiden kunnen zelf input leveren. Ook over de Crowniesactiviteiten en voor welke beloning er gespaard gaat worden. We hebben juist liever dat het uit de meiden zelf komt; ga maar overleggen over hoe of wat en waarom. Hartstikke leerzaam. En het voelt goed als ze er samen zijn uitgekomen. De Crownies kunnen dan een duwtje in de rug zijn, een extra motivatie om samen een goede oplossing te vinden. Bij Crownies gaat het dus om meer dan alleen de klusjes op zich. Het heeft een grotere impact op een groep. En zeker in zo’n rot periode is iets positiefs in het vooruitzicht belangrijk.
Helemaal mee eens! Namens Crownies bedankt voor je verhaal. Super fijn dat jij je zo inzet voor de wijk en de jongeren. Nu al benieuwd naar de activiteiten die jouw groep volgend jaar uit gaat voeren.

Partners
Nextprojecten is niet de enige partner waar Crownies mee heeft samengewerkt dit jaar. In 2021 zijn de volgende partners actief geweest als activiteitenbegeleider of activiteitenaanbieder: Gemeente Den Haag, onderdeel van XTRA: MOOI Welzijn, ZEBRA Welzijn, VÓÓR Welzijn, Buurtcentrum de Mussen, Buurthuis Mandelaplein, OBS de Kameleon, Stichting Jeugdwerk, Stichting Halt, Buurtcentrum Kommunika, de Jonge Ooievaar, Staedion, Vestia, Haag Wonen, TrashUre Hunt, De Gulden Klinker, Eben-Haëzerschool, Buurt actief, BIT Morgenstond, Lichtpuntjes Mariahoeve.

En last but not least: alle vrijwilligers die, in welke vorm dan ook, bijdragen aan het mogelijk maken van de activiteiten.  

Bedankt voor de prettige samenwerking en het vertrouwen.
Goede doelen en andere beloningen
Deelnemers van Crownies kunnen hun gespaarde Crownies inzetten voor een goed doel. Dit doen zij regelmatig. In 2021 hebben zij Kika, Stichting Vluchteling, Giro 555 en het Wereld Natuur Fonds ondersteund.
 
Wat betreft de beloningen in de shop zijn de VVV cadeaukaarten het populairst, dit jaar bijna ingehaald door het PlayStation tegoed. De producten die het meeste zijn besteld zijn Pokemonkaarten.
 
Er zijn ook veel groepen die kiezen voor groepsparen. Zij verzinnen een gezamenlijk doel om voor te sparen. In de meeste gevallen een groepsuitje, bijvoorbeeld naar Jump XL of uit eten. Er zijn zelfs groepen die een weekendje naar een vakantiehuisje gaan. Wat een ervaring is dat!
Resultaten 2021
In 2021 hebben 432 kinderen/jongeren deelgenomen aan activiteiten.
In 2021 zijn 597 activiteiten uitgevoerd.
And we're still counting...
De meeste activiteiten zijn uitgevoerd in het stadsdeel Centrum gevolgd door Laak.
De meeste deelnemers komen ook uit stadsdeel Centrum. Escamp komt hier op de tweede plaats.
Acties
Welke stadsbrede Crownies acties hebben er plaatsgevonden en welke actie staat er op de planning voor volgend jaar?

De Opa en Oma actie ter ere van de Nationale Ouderendag was een groot feest. Blije opa’s en oma’s in heel Den Haag. In totaal hebben 13 groepen meegedaan, verspreid over bijna alle stadsdelen. Zo’n 75 deelnemers hebben 1150  rozen uitgedeeld. Dat is toch fantastisch?
Dank aan Gemeente den Haag voor de prachtige rozen.

Voor de Kinderrechtenactie ter ere van de Dag van de rechten van het Kind hebben 6 groepen verdeeld over Loosduinen, Scheveningen, Laak, Escamp en Centrum zich  verdiept in deze kinderrechten. Dit deden zij door bijvoorbeeld  een quiz, spel of een rollenspel te spelen. Ook zijn verschillende ontbijtjes van over de hele wereld geprobeerd. 

De Lente/duurzaamheidactie is de eerste actie op de agenda in 2022. We vragen groepen om de natuur in te gaan en zich te verdiepen in het thema duurzaam.

Voor vragen over deze actie en andere vragen of ideeën:
crownies@denhaag.nl
Check onze insta crownies_denhaag voor nog meer succesverhalen. Scroll gerust even naar beneden voor alle toffe activiteiten die hebben plaatsgevonden. Van oud papier ophalen, soep rondbrengen en buurtpreventie tot een ontmoeting met burgemeester van Zanen. Hij is nu ook Crownies fan!
We hopen in 2022 op net zulke mooie samenwerkingsverbanden en initiatieven en wensen iedereen fijne feestdagen, een veilige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar.
Crownies Facebook
Crownies Website
Crownies Instagram
Copyright © 2021 Crownies.nl, Alle rechten voorbehouden.

Ons mailadres is:
crownies@denhaag.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Crownies.
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze lijst.