Copy
View this email in your browser

Tot ce a fost mai important în social media în luna septembrie (2019)

O ediție foarte plină de informații dintr-o lună plină cu noutăți interesante. Te invit să îți aloci timp și să treci prin tot conținutul, pentru că am ales cu atenție din sute de știri tot ce e esențial de știut acum despre lumea digitală. Bogdan Naumovici încheie newsletter-ul cu răspunsurile lui deja celebre.

IMPORTANT: Nu uita să treci la Contacte adresa acestui newsletter, pentru a te asigura că mesajul ajunge în Inbox și nu în Junk. Ține cont că Gmail nu afișează întregul newsletter în corpul e-mail-ului. La un moment dat, apare scris [Message clipped] și link-ul View entire message. Click pe link pentru a vizualiza newsletter-ul până la capăt.

Mulțumesc,

Cristian Manafu

MARKET RESEARCH
Câți utilizatori are Tinder în România
Tinder nu este o rețea socială obișnuită, însă este în continuare un fenomen în lumea platformelor mobile. De-a lungul timpului a inspirat apariția altor aplicații, care au împrumutat sistemul swipe left - right, și a devenit cea mai facilă cale de a găsi astăzi un partener sau persoane cu interese comune. La nivel global, Tinder are peste 50 de milioane de utilizatori. Un studiu realizat de iSense Solutions, în februarie, ne soune că în România sunt aproape 300.000 de utilizatori de Tinder.
MUST WATCH
IKEA - Love Story
Poți să îi spui șantaj emoțional, dar acest clip făcut de IKEA în Grecia îți lasă cel puțin o lacrimă pe obraz. Spotul spune povestea unui cățel care este adoptat de o familie iubitoare, dar care trebuie să își lase cel mai bun prieten în urmă. Pregătește niște șervețele. Link YouTube
PROMO
Vola.ro lanseaza biletele de avion rambursabile
Te-ai întrebat vreodată de ce orice comanzi de pe net poate fi returnat, dar nu și biletele de avion? Vola.ro, cea mai mare agenție de turism online din România, oferă o soluție: Vola Rambursabil, prima asigurare care acoperă ORICE motiv și care îți dă banii înapoi dacă nu mai poți călători. Detalii pe vola.ro/rambursabil

Social Media News

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

👟 După ce a închis Google Plus, Google lucrează acum la o nouă rețea socială numită Shoelace, ce va avea drept rol organizarea activităților și evenimentelor locale. După ce bifezi interesele în aplicație, aceasta îți va oferi o serie de activități locale numite Loops. De asemenea, îți poți gestiona propriile evenimente și ai acces la o hartă interactivă prin care poți urmări și răspunde la alte evenimente. 

🤓 Facebook și Instagram sunt platforme sociale de tipul “uită-te la mine” și sunt ideale pentru a păstra legătura cu familia, prietenii și diverse trend-uri, în timp ce YouTube ar putea fi o platformă de tipul “uită-te la ei”, unde oamenii ajung să învețe lucruri noi. Twitter este mai mult o platformă de tipul “uită-te la asta”, pe care oamenii ajung să se conecteze cu evenimente din întreaga lume, conform unui studiu realizat de Twitter și Publicis Media

🎥 Instagram pare să dezvolte un nou mod de a crea Stories, Clips, care imită funcții disponibile în aplicația TikTok. Clips le va permite utilizatorilor de Instagram să înregistreze segmente din clipuri într-un singur video pe Story și să suprapună muzică, să ajusteze viteza și timpul, precum fac deja utilizatorii TikTok în aplicația lor.

🆕 Yahoo a dezvăluit recent noul logo, al treilea de la lansarea companiei cu 24 de ani în urmă. Noul design semnalează o schimbare strategică a companiei, în timp ce se pregătește să lanseze noi produse și servicii pe parcursul anului viitor. Yahoo a fost o perioadă liderul în motoare de căutare, dar astăzi se află pe locul 3. Compania deține 3% cotă de piață, în timp ce Bing și Google au 5% și respectiv 88%.  

🚀 India are cel mai mare număr de utilizatori de WhatsApp, mai precis 340 milioane, urmată fiind de Brazilia și Statele Unite. India a reușit să ajungă la un număr atât de mare de utilizatori pentru că platforma poate fi utilizată și pe unele telefoane obișnuite (feature phones), precum JioPhone care este foarte popular în India. Baza impresionantă a oamenilor care utilizează WhatsApp în India face să fie o bună piață pentru testări de noi servicii, inclusiv al unui sistem de plăți.

MUST WATCH
Hope and Homes for Children - Testamentul lui Rebengiuc
Actorul Victor Rebengiuc se alătură eforturilor de peste 21 de ani ale Fundației Hope and Homes for Children România, printr-o campanie dedicată celor mai vulnerabili dintre copiii României. Scenariul spotului este unul emoționant, despre responsabilitate socială și grija față de aproapele nostru, despre datoria comună pe care societatea noastră ar trebui să o aibă față de „copiii nimănui”. Link YouTube
GUERRILLA MARKETING
Burger King vs KFC
Burger King este unul dintre brand-urile care ies în evidență în social media. Relansarea lanțului de fast-food în România nu putea fi lipsită de un pic de buzz și de un pic de trolling la adresa competiției. Se pare însă că a găsit în KFC un troll pe măsura sa.
PROMO
Webstock Conference & Awards 2019
Pe 4 octombrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, îți dăm din nou întâlnire la WEBSTOCK, evenimentul de referință pentru comunitatea social media din România și cea mai iubită  conferință despre mediul online de la noi. Te așteptăm la o nouă ediție care va aduce împreună cele mai cool branduri, cei mai apreciați creatori de conținut și oameni ale căror povești sunt o sursă de inspirație. 

Solicită aici până pe 3 octombrie, ora 12:00, o invitație gratuită care îți oferă acces la cele trei scene cu sesiuni despre marketing, comunicare și digital.

Trends

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

🚗 Ford va oferi versiunea audio pe Spotify a unuia dintre cele mai cunoscute ziare din Brazila, Estadão, chiar după apariția ediției zilnice la chioșcuri. Producătorul auto sponsorizează acest proiect ca parte din campania sa pentru lansarea în Brazilia a noului model Ford Edge ST, un SUV potrivit managerilor care au nevoie de o sursă de încredere și rapidă de știri. 

🎮 În 2019, jocurile sunt peste tot. Numărul persoanelor la nivel global care accesează jocuri de pe telefoane va ajunge la peste 2,4 miliarde în decembrie și se așteaptă să depășească 2,7 miliarde la finalul anului 2021. Doar în Statele Unite, eMarketer prezice că ad-urile din jocuri vor ajunge în acest an la 3,25 miliarde $ și la 3,7 miliarde $ până în 2020. Cele mai apreciate reclame sunt cele gândite sub forma unor mici jocuri (playable ads). Alte reclame de succes sunt cele care oferă mici recompense utilizatorilor după încheierea unui task, cum ar fi vizionarea unui clip până la final.

⛹🏻‍♀️ Pe măsură ce tot mai mulți editori investesc în video, GQ Sports a lansat un nou canal de YouTube care va prezenta sportivii într-o manieră orientată spre lifestyle, ce va fi susținut de sponsori precum Bodyarmor Sports Drink, Jack Daniel’s Tennessee Honey, Levi’s și Qbrexza.

⚠️ Conform autorității care reglementează publicitatea în UK, ASA, folosirea #ad de către Influenceri în status-urile lor ar trebui să fie forma minimă de atenționare a urmăritorilor că este vorba de o promovare plătită. Un raport ASA a aratăt că în urma unui test consumatorii nu au reușit să distingă chiar și reclame (articole) publicate de brand-uri, nemarcate ca fiind publicitate, cu imagini de produs, numele brandului, logouri, promoții sau call to actions (butoane ‘Shop now’).

💃🏼 YouTube a anunțat apariția /Fashion, o zonă dedicată utilizatorilor care vor să descopere clipuri ale brandurilor din fashion și beauty, precum și pe cele ale creatorilor. Secțiunea va oferi acces ușor către conținut de top din fashion fără a mai fi nevoie de motorul de căutare. YouTube va face parteneriate cu diverse branduri pentru a genera conținut original pentru /Fashion, cum ar fi Michael Kors și Victoria Beckham, branduri ce nu sunt încă familiarizate cu diverse forme de conținut video.

🎬 Procter & Gamble a făcut echipă cu National Geographic pentru a realiza documentarul în 6 episoade ACTIVATE. Fiecare episod tratează câte un subiect diferit precum criminalitatea indusă de sărăcie, deșeurile din plastic sau criza globală de apă. Inițiativa este considerată o nouă formă de implicare din partea brand-urilor în problemele societății, fără să recurgă la tehnici de reclamă de produs clasice. Diverse personalități apar în serie, dar și voci P&G care vorbesc despre acțiunile de bine ale companiei. Ideea aduce aminte de „România neîmblânzită”, documentarul susținut de Auchan. Trailerul ACTIVATE poate fi vizualizat aici

🔥 Tinder a lansat o modalitate unică și interactivă de a realiza legături pe platforma sa. Swipe Night este o poveste virtuală, gândită ca aventura unei persoane, la care utilizatorii Tinder contribuie în anumite momente cheie. Deciziile utilizatorilor nu doar influențează povestea, ci creează legături (matches) mai bune și genereză subiecte de discuție ce pot fi pot abordate când se încheie mica aventură digitală.

BRAND ACTIVISM
Burger King - Goodbye Plastic Toys
Războiul împotriva plasticului se întețește în lumea brand-urilor. Burger King anunță că nu va mai oferi jucării din plastic în meniurile pentru copii, în UK. Mai mult, campania “The Meltdown”, care se regăsește pe outdoor, în platforme digitale, în restaurante și campanii de PR, a încurajat oamenii să aducă, în luna septembrie, jucării vechi din plastic în 500 dintre locațiile Burger King din UK.
MUST WATCH
Spotify - That's My Jam!
Spotify și-a construit o reputație pentru abilitatea de a transforma insight-urile despre consumatori în campanii captivante, fie că este vorba despre un panou outdoor sau acest nou clip care captează momentul în care ești în mașină și nu vrei să cobori până nu se încheie piesa preferată. Link YouTube
PROMO
Digital Marketing Forum 2020
Cea mai longevivă conferință despre mediul online din România revine cu a 14-a ediție pe 27 - 28 februarie 2020, la Hotel JW Marriott, București. La eveniment vor participa directori de marketing din companii medii și mari, alături de profesioniști din agențiile digitale, jurnaliști, influenceri de pe diverse platforme și antreprenori. Pentru mai multe informații urmăriți pagina de Facebook și site-ul oficial.

Interesting Reads

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

💔 Cancel Culture este un fenomen vizibil pe Internet, potrivit căruia o persoană este "alungată" din zona de influență / faimă din cazua unor acțiuni discutabile. Fenomenul este cauzat de un număr mare de oameni care judecă rapid întâmplările, fără să pună la îndoială faptele sau alte întrebări. Este adesea cauzat de o acuzație adevărată sau falsă. Iată câteva articole interesante despre Cancel Culture pe care ar trebui să le citești dacă lucrezi în marketing și comunicare: DigiDay, New Republic, CNN.

✏️ Într-un studiu interesant publicat de Harvard Business Review, trei profesori de marketing au descoperit faptul că oamenii preferă logo-urile descriptive, precum emblema celor de la Burger King, care prezintă texte sau elemente vizuale, care arată cu ce se ocupă compania. La polul opus se află logo-urile care nu oferă astfel de detalii, precum faimousul M din McDonald's. Însă cercetarea a demonstrat faptul că această regulă nu se aplică la branduri faimoase, așadar McDonalds este safe!

✈️ Prințul Harry plănuiește să transforme viitorul turismului odată cu lansarea Travalyst, un nou program global care urmărește să facă turismul mai sustenabil, scrie The New York Times

🙅🏼‍♂️ “Subwaying” presupune încheierea abruptă a relației cu o persoană cu care te vedeai sau vorbeai, fără explicații. Fenomenul este în creștere pentru că oamenii ies la întâlniri într-un ritm tot mai accelerat. Au mai multe opțiuni și cu acestă abundență de variante, au tendița de a trece rapid la următoarea opțiune dacă nu înâlnesc 100% dintre criteriile dorite. Un articol interesant în D'Marge.

👎🏻 Citatele motivaționale din surse dubioase reprezintă doar una dintre modalitățile prin care social media vinde o imagine distorsionată a unei vieți împlinite. “Cumpără biletul de avion, demisionează, planifică o excursie, mergi către necunoscut, deschide-ți inima, fă o încercare.” Aceste mici sugestii de acțiuni sunt omniprezente pe platformele social media. Ni se spune constant cum ar trebui să trăim bine, fericit, aventuros sau spontan, dar la urma urmei, ce înseamnă cu adevărat o viață împlinită? Acest articol din The Guardian încearcă să ne ofere câteva răspunsuri.

💰 Unii oameni au muncit din greu să devină bogați și au acces la mai multă avere decât 99,999 % din populație. Mulți dintre cei bogați nu se consideră însă norocoși, în parte pentru că sunt înconjurați de oameni cu și mai mulți bani. Așa cum a spus un membru al elitei din US: “Ești un nimeni aici cu 10 milioane $.” Dacă ești un nimeni cu 10 milioane $, cât te costă sa fii cineva? Un articol foarte interesant Wired despre oamenii bogați și problemele lor.

PRODUCT PLACEMENT
BMW - Multimillion-Dollar Homes
Cumpărătorii de case din Toronto au văzut mai multe BMW-uri pe aleile unor vile de milioane de dolari. BMW și o agenție imobiliară din Canada au plasat strategic modelele X7s, M5s și i8 în fața unor case în timpul unor sesiuni de vizionare de locuințe, aducând astfel mașinile în fața clientelei potrivite. Link YouTube
FASHION TREND
ASOS - Faux AirPods
ASOS a pus în vânzare o serie de căști argintii nefuncționale care imită Apple AirPods și care costă 9,50$. Ideea că oamenii ar cheltui până la 10$ pentru un accesoriu inutil ne demonstrează că AirPods au devenit un adevărat style icon în cultura Millennials. 
PROMO
Food Blogggers Conference 2019 - Winter Edition
Food Bloggers Conference este evenimentul care se adresează tuturor celor pasionați de gătit și de blogging deopotrivă. Evenimentul reunește bloggeri, jurnaliști și fotografi culinari, specialiști și branduri renumite din industrie. Te așteptăm la cea de-a 11-a ediție pentru încă o zi plină de inspirație și rețete de succes în blogging și gastronomie. Detalii în curând aici.

Romanian Digital News

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

🎶 La mai mult de un an de la lansarea oficială, Instagram Music e disponibil acum și în România. 

🕶 Samsung a fost partenerul pentru inovație la George Enescu Festival și anul acesta a oferit posibilitatea de a urmări concertele cu ajutorul aplicației #dARebySamsung prin simpla scanare a unei bancnote de 5 lei, ce deschidea un live-streaming.

👨🏻 Confesiuni și Iritații este o miniserie powered by Gillette în care Mihai Bobonete este gazdă. În fiecare episod, Bobonete are invitați speciali care vor ocupa scaunul bărbatului sensibil pentru a vorbi despre cele mai iritante situații din viața lor. 

🇷🇴 Elon Musk a pus un status pe Twitter în care se miră de ce România și Ciad au același steag, punând întrebarea „De ce nu discută mai mulți oameni despre asta?”. Ciocolata ROM a profitat de moment și a lansat site-ul why-arent-more-people-talking-about-this.com, în care arată că România are multe lucruri în comun cu multe țări din lume.

👔 Timp de o săptămână, România a avut un nou candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă. Toma Corunt părea a fi un om de succes, un câștigător, care vrea să îi facă pe toți românii niște câștigători. Sloganul său era „Câștigă Toma Corunt, câștigă toată România”. În realitate, a fost un stunt pus la cale de ciocolata ROM pentru a crește interesul față de vot.

👩🏻‍🏫 Fenomenul Back To School a fost surprins într-un mod inedit de Bringo, serviciul de livrări la domiciliu, care a creat o parodie după clipurile muzicale cu boy bands din anii 90, sub titlul Back to Haos. 

🏆 Pentru al șaselea an, Starcom România a chestionat consumatorii români din dorința de a afla care este impactul creat de influenceri în relația lor cu un brand, dar și în relația lor cu consumatorii cărora li se adresează. Aruncă o privire peste un infografic foarte util marketerilor aici.

SOCIAL MEDIA TREND
Special: TikTok Competition
TikTok a câștigat tot mai mult teren în ultima vreme, înregistrând cea mai rapidă creștere dintre rețelele sociale în ultimii ani. Până și în România, TikTok are un număr de utilizatori care crește pe zi ce trece. Însă aplicația chinezească nu este singurul jucător din segmentul aplicațiilor de creație si editare video. De exemplu, Likee a fost printre cele mai descărcate aplicații din primul semestru. Gigantul Alibaba a investit în acest an 100 milioane $ în Vmate, o aplicație extrem de populară în India. Se pare că India este cel mai mare target pentru aplicațiile video, de vreme ce mulți competitori vin de aici: Samosa, Roposo, ShareChat, Helo.
PRODUCT OF THE MONTH
Amazon's Echo Loop
Amazon experimentează mult în ultimul timp cu locurile inedite în care poate fi utilizată Alexa și noua încercare pare să fie cea mai inedită: un inel "deștept" numit Echo Loop care o pune pe Alexa pe degetul tău. 
PROMO
Employer Branding Conference 2019
Employer Branding Conference este cel mai important eveniment din România despre brandul de angajator, ce oferă specialiștilor din HR oportunitatea de a afla care sunt strategiile de succes privind recrutarea și retenția angajaților. Conferința aduce în prim plan instrumentele care contribuie la dezvoltarea brandului de angajator și studii de caz ale unor companii de top.

Facebook News

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

👻 Facebook ia în calcul posibilitatea de a ascunde numărul de Like-uri ale postărilor, după modelul încercat deja de Instagram. Rețeaua a făcut un prim test în Australia, unde nu a mai afișat public aprecierile și vizualizările status-urilor, acestea fiind disponibile doar autorilor. În iulie, Instagram, platformă deținută de Facebook, a anunțat că se gândește să elimine like-urilor pentru că vrea să înlăture presiunea pe care utilizatorii o resimt adesea în social media. 

🤖 Facebook lucrează la o nouă platformă numită Horizon pentru a tenta oamenii să petreacă mai mult timp în realitatea virtuală. Aplicația VR va fi un mix de locuri sociale unde utilizatorii vor putea face networking și alte zone în care se vor putea distra cu diverse jocuri. Utilizatorii vor participa în mediul virtual printr-un avatar. Aplicația va fi disponibilă și testată la începutul anului 2020 pentru un grup mic de utilizatori Facebook. 

📵 Facebook a anunțat că a suspendat zeci de mii de aplicații în demersul său de verificare a partenerilor care au acces la datele personale din platformă. Este un număr mult mai mare decât cel apreciat inițial. Compania spune că a atenționat 400 de dezvoltatori care au „zeci de mii” de aplicații. Vara trecută, Facebook dezvăluia că a identificat 400 de aplicații ce prezentau un potențial de risc asupra datelor personale. 

💕 După un test desfășurat în 19 țări, Facebook este gata să lanseze propria aplicație de dating în Statele Unite. Utilizatorii pot combina elemente din conturile de Facebook și Instagram pentru a crea un profil de dating. Facebook Dating se va regăsi în aplicația principală Facebook, dar utilizatorii vor putea să extragă poze și din profilul lor de Instagram și vor putea distribui propriile Instagram Stories pe acest nou canal.

🤝 Utilizatorii Facebook au strâns până la 2 miliarde $ pe platformă pentru a susține diverse cauze umanitare de la lansarea platformei de fundraising în 2015. Un miliard de dolari a fost strâns doar din donații făcute cu ocazia zilelor de naștere. Primul miliiard donat a fost atins anul trecut în luna noiembrie. 

⭐️ Facebook a lansat o campanie pentru a promova Stories. Platforma susține că 62% din respondenții unui sondaj au devenit mai interesați de anumite branduri sau produse după ce le-au văzut pe Stories. Campania „Stories Can Do It” urmărește să arate impactul pe care acest format îl are asupra culturii, business-ului și societății. Facebook are un landing page ce oferă exemple creative, modele de succes, bune practici și resurse pentru crearea unor ad-uri pe Stories. Platforma spune că peste un miliard de Stories sunt produse zilnic pe Facebook, Instagram și Messenger. 

🆒 Facebook a introdus 3 noi soluții interactive pentru reclame: sondaje, realitate augmentată și ad-uri interactive. Sondajele video pentru reclame sunt disponibile la nivel global din septembrie. Noile reclame AR vor intra din toamna aceasta și sunt în prezent testate de două companii de cosmetice. În august 2018, Facebook a introdus ad-urile interactive pentru anumite companii. Formatul este acum disponibil la nivel global.

E-COMMERCE TREND
Alipay - Smile to Pay
Cea mai nouă modalitate de plată în China le permite cumpărătorilor să achite produsele zâmbind în fața unui POS dotat cu cameră foto. Tot ce trebuie să faci înainte este să asociezi o imagine cu tine sistemului digital de plată. 
CREATIVE IDEA
Ford EcoSport - No Squeak Broadcast
În timpul meciurilor finale din Liga Braziliană de Baschet, Ford a făcut echipă cu Fox Sports și ESPN pentru a elimina din transmisiunea live, timp de un minut în fiecare repriză, sunetul scos de încălțămintea jucătorilor. În acel minut, crainicul intervenea pentru a anunța noua tehnologie Ford care previne deraparea mașinilor.
PROMO
Cool List of Romanian Places
Timp de un an, zi de zi, pe contul CoolList de pe Instagram a apărut un brand românesc cool. Au fost deci 365 de brand-uri românești cool în 365 de zile. De câteva luni bune, Cool List aduce cele mai frumoase și mai interesante localuri, cafenele, galerii etc. din România. Apasă Follow și vei primi recomandări bune de 3 ori pe săptămână, iar în final de an vei avea un ghid consistent, cu locuri din toată țara, nu doar din București.

Tools & Apps

Este posibil ca unele dintre articolele de mai jos să ceară înregistrarea gratuită pe site înainte de a putea fi citite.

✒️ VidReader
Un site care realizează o transcriere a clipurilor video în doar câteva minute (doar pentru clipuri în engleză).

Instagram Line Break
Un site care îți permite să inserezi paragrafe în textul din Instagram.

📄 Resume Builder
O platformă online ce îți permite să creezi și să descarci CV-ul într-un format mai deosebit.

📩 The Essential Email Planner
Un tool online care îți permite să organizezi și să planifici newsletterele. 

📊 Polls for LinkedIn
O extensie Chrome pentru a crea, urmări și răspunde la sondaje pe LinkedIn.

💻 Presenta
Platformă online cu ajutorul căreia realizezi prezentări moderne.

📸 Kapwing
O platformă online în care poți crea imagini, clipuri și GIFuri.

EXCLUSIVE CONTENT
Unul dintre cei mai apreciați publicitari români și probabil cel mai cunoscut director de creație de la noi, Bogdan Naumovici răspunde în fiecare lună la întrebările comunității marcom. 

1️⃣ Cum convingi un CEO că ideea lui nu e cea mai bună?
În primul rând, trebuie să ajungi să vorbești cu CEO-ul sau cu patronul, în cazul antreprenorilor locali. De-aia îmi și place premiza întrebării, că scurtcircuitează realitatea cea mai frecventă, respectiv discuțiile cu brand managerii sau directorii de marketing, care, în cele mai multe cazuri, nici nu știu natura problemei de business, pentru că nu le-o spune nimeni, nici nu au puterea să o rezolve. Nu mereu, și am cazuri de directori de marketing al căror cuvânt a avut multă greutate în cumpănită, dar de cele mai multe ori. Așa că, dacă stai de vorbă cu The M.A.N., adică omul cu care are Money, Authority și care înțelege Need-ul, problema e pe jumătate rezolvată. Mereu am încercat să vorbesc cu ei, de aceea m-am și concentrat multă vreme pe antreprenorii de la noi, iar experiența arată că sunt mult mai puțin încăpățânați decât oamenii de sub ei. Am să vă dau un singur exemplu: în 1998 sau 1999, Eli Davidai și compania Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul Pepsi și Prigat de la noi, lansau Kick, o băutură carbonatată cu aromă de fructe. Iar la Kick de portocale, capacul era, evident, portocaliu. Tot Quadrant îmbutelia și o apă tonică cu capace negre. În biroul lui Eli, mă apuc să schimb capacul de la Kick cu cel negru, de apă tonică și îi spun: "Eli, arată mult mai bine, e complet diferențiator la raft și se potriveste cu personalitatea mărcii Kick, așa cum o construim, de challenger și rule breaker". Dudi Engel, cel care superviza marketingul pe vremea aia, pufnește:"Cine a mai pomenit capac negru la băuturi de portocale?". Însă Eli ascultă, se uită un minut la sticlă, compară, apoi pune mâna pe telefon:""Câte capace portocalii avem în depozit? 4 milioane?! Ok, de acum Kick  trece la capace negre! Ce facem cu alea 4 milioane de capace portocalii? Le punem la Mirinda!". Deci, pe scurt, argumentează de ce ideea ta îi aduce mai mulți bani și mulțumește-i bunuțului că ai ajuns la Dumnezeu fără să te mănânce sfinții pe drum.

2️⃣ Conduc un departament într-o agenție, cum îmi păstrez echipa fericită?
Nu o păstrezi. E imposibil. Ani de zile, când eram în Leo Burnett, făceam studii organizaționale anuale despre satisfacția muncii, motivație, ce vrei și ce nu vrei, pe departamente, cu interviuri individuale și chestionare, NASA curat, ce să mai vorbim. Aflam lucruri interesante, cum salariul poate fi un mare demotivator dacă e prea mic, însă după un anumit nivel, nu devine un motivator puternic, că satisfacția cu munca propriu zisă e mult mai importantă, să fii mândru de ce a ieșit din mâinile tale, și așa mai departe. Făceam teambuildinguri, concursuri interne, cafeteria cu rețea de calculatoare pentru jocuri, petreceri de Halloween, Crăciun sau alte copiilor angajaților, atât de bine ne mișcam încât am ajuns în top 50 angajatori din România, singurii din publicitate. O vreme ține, apoi oamenii le iau pe toate for granted, iar prioritățile personale bat orice incentive de la birou. De 13 ani,  de când am înființat 23, agenția mea,  din mai până în octombrie nu muncim miercurea, renumitul Happy Wednesday ne adună la grătar, piscină și șpriț. Cine aude din afară imediat mă întreabă dacă angajăm. Colegii mei însă vin târziu și pleacă devreme, care să-și ia copilul de la școală, care să se ducă lua o programare pusă fix miercurea, că de, dacă e zi "liberă"... Prin urmare, experiența mea, a unui om care a încercat în fel și chip să-și țină oamenii fericiți, zice că e un obiectiv de neatins. Dar, da, îi poți ține undeva la un 7-8 din 10, ceea ce nu e deloc puțin, decât dacă i-ai vrut, ca mine sau ca Ioana și Ștefan Iordache, la 10.

3️⃣ Vreau să îmi lansez propria agenție. Cum găsesc (primii) clienți?
Cum face mai toată lumea, fugi și tu cu ei de la fosta agenție. 

Așteptăm orice întrebare pentru Bogdan pe adresa de e-mail de aici.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Spotify
Pinterest
Copyright © 2019 Manafu.ro, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp