Copy

Beet! 2019 - 7 november 2019

Zo’n 75 opleiders en projectleiders kwamen donderdag 7 november jongsleden naar het Beet! -evenement.  Dit event “Brabant Eet (h)Eerlijk” is samen met de Provincie Brabant, Kennispact MBO Brabant en ZLTO georganiseerd in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Alles draaide om een volhoudbaar Brabants Voedselsysteem.

Samenwerking
Wij willen samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant waarbij gezond, eerlijk, duurzaam en lekker eten centraal staat. Eten dat goed is voor mens, dier en omgeving en dat een faire prijs en waardering oplevert voor wie dat voedsel produceert. Om dat voedselsysteem te bouwen is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en de provinciale overheid cruciaal. 
Jens Visser en Simone Lips (van People of Tomorrow) heetten iedereen van harte welkom. “Belangrijk om te weten is wat we willen veranderen, met wie, waarom, wanneer en vooral hoe. Met de neus in dezelfde richting en stapsgewijs uit onze comfortzone”.
Jakob de Vlieg, prof. dr. TU Eindhoven, benadrukte in zijn filmpje de behoefte om de uitdagingen niveau-overstijgend aan te vliegen. Daarbij deed hij vanuit de TU de handreiking meer samen te gaan werken met andere onderwijsinstellingen.
Tijdens het interview met Veerle Slegers (Foodup!, Provincie Noord-Brabant) en Remco Beekers (ZLTO) werd het belang van samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs benadrukt. Remco, voorzitter van de ZLTO en werkzaam in de agrarische sector weet als geen ander dat de boeren de problematiek niet alleen kunnen oplossen. Veerle ziet voor de Provincie een verbindende en aanjagende rol in de voedseltransitie weggelegd. 
Liz Chermin, bestuurder HAS Hogeschool, presenteerde de moeilijkheid van echte duurzame veranderingen. Ook de noodzaak van de dialoog tussen de verschillende partijen in de keten is essentieel voor verandering. Om tot gezamenlijke oplossingen te komen is het belangrijk dat we elkaar leren begrijpen en respecteren.
Om de samenwerking tussen de verschillende partijen te bekrachtigen tekenden Anne-Marie Spierings (provinciebestuurder Gezondheid, Energie en Landbouw) en Martijn van Gruijthuijsen (provinciebestuurder Economie, Kennis en Talentontwikkeling),  Peer van Summeren (Kennispact MBO Brabant), Veerle Slegers (Foodup!), Remco Beekers (ZLTO), Liz Chermin (HAS Hogeschool) de Handshake met als doel samen te werken tot een volhoudbaar Brabants voedselsysteem.
Er volgden werksessies waarbij de groep gesplitst werd in 6 subgroepen, die nadachten over het belang tot deelname aan de samenwerking. Hoe de samenwerking eruit zou moeten zien en welke tools er nodig zijn om zo effectief en efficiënt mogelijk samen te werken werd eveneens geïnventariseerd.

Het programma werd afgesloten met een netwerkborrel. De aanwezigen kijken terug op een zeer geslaagde middag.