Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser                          mei 2019


Stuur deze digitale nieuwsbrief door aan iedereen die u wilt informeren over de gevolgen van Q-koorts!


  20 juni Dag van de Q-koortspatiënt
Stuur door

  Gevolgen van Q-koorts niet voorbij!

Vandaag, 20 juni, is het de dag van de Q-koortspatiënt. Een dag die we aan willen grijpen om informatie over een onbekende ziekte breed te verspreiden. Om meer kennis over en begrip voor de gevolgen van deze infectieziekte te krijgen.  Want de epidemie mag voorbij zijn, de gevolgen die mensen er nog dagelijks van ondervinden in de vorm van QVS of chronische Q-koorts zijn nog niet voorbij. Daar vragen wij het hele jaar, maar vooral vandaag nog een keer uw aandacht voor.

  QVS

Zo’n 2000 mensen in Nederland gaan gebukt onder het Q-koortsvermoeidheidsyndroom. Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur van Q-support en zeer deskundig op het gebied van Q-koorts, zet de belangrijkste gevolgen uiteen:

‘Na het doormaken van een Q-koortsinfectie ontwikkelt een deel van de besmette mensen QVS. Dat is een opvallend lang en invaliderend postinfectieus beeld waar nog geen afdoende behandeling voor bestaat. QVS leidt tot een scala aan klachten waarin ernstige vermoeidheid, pijn, gewrichtsklachten en terugkerende infecties de hoofdrol spelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem langdurig van slag raakt en dat de impact opvallend lang en ingrijpend is, niet alleen voor de gezondheid.’

Je gezondheid verliezen is de eerste klap. Maar ook de gevolgen voor werk en inkomen zijn voor veel patiënten schrijnend en indringend gebleken. Veel patiënten raken bovendien in een isolement en stuiten op onbegrip in hun (werk)omgeving. De relatieve onbekendheid van de ziekte bij professionals, leidt bovendien vaak tot een gebrek aan erkenning en herkenning van QVS-patiënten.

 

  Chronische Q-koorts

1-5 % van de besmette mensen ontwikkelt chronische Q-koorts. Alfons Olde Loohuis: ‘Dit is het gevolg van een blijvende activiteit van de Coxiella Burnetii bacterie, doorgaans in de grote bloedvaten en/of hartkleppen. Dat veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Vaak was er al sprake van een lichte beschadiging van vaten of hartkleppen of van een verlaagd immuunsysteem (aangeboren of als gevolg van medicatie).’

Zonder de juiste behandeling is chronische Q-koorts levensbedreigend. Het dodental als gevolg van chronische Q-koorts, dat inmiddels op ruim 90 staat, illustreert dat. Het totale aantal doden als gevolg van Q-koorts bedraagt minstens 95 mensen. De behandeling is gecompliceerd en dient plaats te vinden door een gespecialiseerde internist-infectioloog. Behandeling vindt doorgaans plaats met langdurig antibiotica gebruik, dat op zijn beurt ook een invaliderende werking kan hebben.

 

  Wilt u meer weten over Q-koorts en de indringende gevolgen, kijk dan op www.q-koorts.nl
 


Goudsbloemvallei 1
's-Hertogenbosch
T. 073 610 00 10
Website
Email
Facebook
Twitter
YouTube
Mocht u geen prijs stellen op toezending van deze nieuwsbrief, dan kunt u zich hier afmelden.
Maar dat vinden wij uiteraard erg jammer.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Q-support · Goudsbloemvallei 1 · 's-Hertogenbosch, NB 5237 MH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp