Copy
View this email in your browser
Twitter
LinkedIn
Website

2. hírlevél - 2019. december

Üdvözöljük, Ön a BIMzeED projekt 2. hírlevelét olvassa. A BIMzeED egy EU által finanszírozott projekt, amelynek célja BIM és NZEB témájú szakképzési és felsőoktatási oktatási anyagok kidolgozása.


Lezárultak a készségek terén jelentkező hiányok, valamint a szükséges képzések felmérésére irányuló elemzések. Jelenleg a partnerországokban működő összes NZEB és BIM témájú képzési program áttekintése zajlik. Ez egy stratégiai pillanat, mivel a képzési eredményeket nemcsak a meglévő programok, hanem az EU által finanszírozott hasonló projektek, a BIMCert és a BIMplement anyagai alapján is vizsgáljuk.
A Szakértői tanács támogatja a munkát, valamint minden országban megalakult egy nemzeti irányító testület, amely továbbfejleszti a képzési modulokat az egyes országokban a kölcsönös elismerés és a mobilitás támogatása érdekében.
 
Friss hírekért és további információért látogasson el weboldalunkra, kövessen minket a közösségi médiában, és vegyen részt a soron következő rendezvényeinken.

Mi történik partnerországainkban a BIM és az NZEB kapcsán?

Spanyolország: a BIMzeED első eredményei rendelkezésre állnak, és már alkalmazzák őket a Master MER (CIM-UPC) keretében


FiA BIMzeED első eredményei rendelkezésre állnak, és már alkalmazzák őket a Master MER (CIM-UPC) keretében.
 
2019. október 25-én a CIM-UPC megkezdte a Master MER, a Master of Digital Building for Modeling and Construction 6. kiadását.
 
A jogi keretrendszer-frissítések és a European BIM Summit 2016. Nyilatkozatot követően szükség volt egy olyan tudományos képesítés létrehozására, amely fejlesztheti a spanyol építőipari munkaerő készségeit. A BIMzeED projektben partner CIM-UPC által alapított MER mesterképzés fő célja, hogy az építészet és a kivitelezés területén szakembereket képezzen 100% -ban BIM környezetben, gyakorlati esetek és valós projektek révén, amelyek közelebb hozzák a hallgatókat a szakmai valósághoz.
 
A BIMzeED által kidolgozott, az építőipar BIM- és nZEB igényeire vonatkozó szakirodalmi áttekintést használták a BIM spanyolországi alkalmazásának meghatározására a Master aktuális kiadásának bemutató ülésén. A jelentés elérhető a weboldalunkon.
Az előadók a következő témákat érintették:
1. BIM csoportok, intézmények és rendezvények Spanyolországban
2. Az ország jogi kerete a BIM vonatkozásában
3. A nyilvános pályázatok státusza
4. A leggyakoribb spanyol BIM szabványok

Írország: Az nZEB specifikációk és a gyakornoki rendszer változásai
 

Írország a közelmúltban módosította az építési szabályozásra vonatkozó nemzeti előírásokat, annak érdekében, hogy az NZEB követelmények is alkalmazásra kerüljenek. Ennek eredményeként 2019. november 1. óta törvényi követelmény, hogy minden új épületnek és jelentősen felújított épületnek (az épület burkolatának több mint 25% -a felújításra került) meg kell felelnie az NZEB követelményeknek. Például: minden új házhoz 45kwh / m2 épületenergetikai minősítésre (BER) van szükség, míg a meglévő, felújított házak esetében a BER-nek> 125kwh / m2-nek kell megfelelnie.
 
A kormány NZEB iránti elkötelezettségének megerősítése érdekében az ipar, a politikai döntéshozók és az oktatási szervek, például a BIMzeED koordinátora, a Limericki Műszaki Intézet (LIT) is elindították, fejlesztették és támogatták a lakásokra vonatkozó nemzeti NZEB készségspecifikációkat.
 
További információ itt.
 

Első Nemzeti Irányító Testületi ülések Magyarországon és Spanyolországban

Magyarország: 2019. május 23-án Szentendrén került sor a Nemzeti Irányító Testület (NSG) első ülésére, amelyet az ÉMI Nonprofit Kft. és az Óbudai Egyetem szervezett. A találkozó célja az volt, hogy felmérésre és összefoglalásra kerüljön a magyar építőipari szakértők véleménye a BIM alkalmazásáról és az nZEB követelményekről. További információ itt.

Spanyolország: A Nemzeti Irányító Testület (NSG) első ülését az ITeC és a Fundació CIM-UPC szervezte meg tavaly májusban, a barcelonai Katalán Építési Technológiai Intézetben, annak érdekében, hogy információkat gyűjtsön az ágazatról a BIM és az nZEB követelmények szerinti kivitelezéssel kapcsolatban.
További információ itt.

                   

BIMzeED csapat bemutatása

A Tipperary Energiaügynökség 20 éve sikeresen támogatja Tipperary-t az energiafogyasztás csökkentésében. Az ügynökség bizonyítottan elősegíti, hogy az emberek, a közösségek és az állami szektor fenntarthatóbbá válhasson az energia felhasználás terén.

„Rátaláltunk egy 500 millió euró értékű fenntartható energia témájú lehetőségre a megye számára, és folytatjuk a munkát Tipperary alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőbe való átvezetésének felgyorsítása érdekében. Hatalmas tapasztalattal rendelkezünk a közösségi energia, a megújuló energia, az energiagazdálkodás és az épületenergetika területén. Nagyléptékű lakásfelújítási projekteket, úttörő közösségi szélerőmű-fejlesztéseket és számos sikeres biomassza projektet vezettünk. Arra törekszünk, hogy életképes fenntartható megoldásokat valósítsunk meg, amelyek csökkentik a költségeket és az energiafelhasználást. Társadalmi vállalkozási modellünk lehetővé teszi számunkra, hogy költséghatékony szakmai szolgáltatásokat nyújtsunk helyi és országos szinten. Munkánk eredményeként Tipperary Megyei Tanácsa továbbra is vezető helyi hatóság az energiahatékonyság terén. Erőfeszítéseink olyan úttörő projekteket eredményeztek, mint Írország egyetlen közösségi üzemeltetésű szélerőműve Templederryben, Írország első ökofaluja Cloughjordanban, és egy 9 középületet felölelő hatalmas fotovoltaikus projekt. ”


 

 ESEMÉNYEK

Legyen naprakész rendezvényeinkkel kapcsolatban.

CIM-UPC a BILT Europe kongresszuson, Edinburgh-ban


A BIMzeEd csapata folyamatosan igyekszik naprakészen tartani a BIM-et és az építőipar digitalizációját érintő legújabb európai és globális fejleményeket. A BIMzeED partner CIM-UPC részt vett a BILT Europe kongresszuson, amelyet 2019. október 10–12-én rendeztek Edinburgh-ban.
 
A BILT a Digital Build Week Europe kiegészítő eseménye, vagy - ahogy a szervezők maguk is említik - a felhasználók által szervezett közösségi esemény, amelynek célja az ipar működésének javítása, valamint egy jobb, intelligensebb ipar létrehozása erősebb, fenntarthatóbb épített környezettel együtt. "
A CIM-UPC-nek alkalma volt inspiráló foglalkozásokon részt venni, amelyek nemcsak a BIM-eszközök használatára összpontosítottak, hanem a BIM-folyamatokra, a munkafolyamatokra és a stratégiákra is, amelyekre az AEC-iparban ma már minden eddiginél nagyobb szükség van. Ezeket az ismereteket a CIM-UPC felhasználja a BIMzeED projekt moduljaihoz.
 

A BIMzeED projekt a BIM Trends and Innovation 2019 rendezvényen Portoban
 

Az ITeC, mint BIMzeED partner bemutatta a projektet a BIM Trends and Innovation rendezvényen. A beszámoló során elmagyarázták, hogy a BIM módszertan hogyan járul hozzá az nZEB követelmények eléréséhez a fűtési / hűtési berendezéseken túl. Ezenkívül megmutatta azt is, hogy a BIMzeED a BIM és az nZEB készségek fejlesztésével milyen kihívásokat támaszt a jelenlegi és a jövőbeni építőiparral szemben.
 
Az eseményt az ISEPBIM szervezte, azzal a céllal, hogy a BIM módszertant népszerűsítése és terjessze a műszaki és tudományos közösségben. További információ elérhető itt.


 

NZEB Világfórum, Dublin
 

A World Forum for NZEB eseményt 2019. november 14-én, Dublinban rendezték meg, Lis O’Brien, a Limerick Institute of Technology (LIT) részéről képviselte a BIMzeED projektet. A LIT részt vett az Írországra vonatkozó nemzeti NZEB készségspecifikációk kidolgozásával és megtervezésével foglalkozó testület ülésein, és folytatta a szakemberek, az építőmunkások, a helyi önkormányzatok munkatársainak és az épületek tulajdonosainak szóló programok kidolgozását, változatos NZEB modulok és tanfolyamok segítségével. Ezt a munkát partnereinkkel, a Waterford Wexfordi Oktatási Képzési Testülettel, a WWETB-vel végeztük a SOLAS támogatásával, aki Írország állami ügynöksége a továbbképzés, készségek és szakképzések területén.
 
Hatékony az együttműködés ezekkel a szervezetekkel, és a BIMzeED projekt kapcsán bízunk benne, hogy a modulok egy részét kölcsönösen elismert akkreditált képzések keretében Európa-szerte alkalmazzák majd. 

Olvasson tovább. 

2. központi konferencia a „Zöld” épületekről és a fenntartható fejlődésről, Zágráb


A 2nd Central Conference on Green Building and Sustainable Development rendezvény keretében a Net-UBIEP H2020 projekt panelbeszélgetést szervezett „BIM és új technológiák az építőiparban” címmel, amelyet a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kar moderált, és amelynek során a BIMzeED projekt is ismertetésre került. Megvitatták a BIM horvátországi megvalósításával kapcsolatos legfontosabb kérdésteket.
Ez nagyszerű alkalom volt a BIMzeED projekt első eredményeinek népszerűsítésére és az ipar érdekeltjeinek összekapcsolására az oktatási szolgáltatókkal (mind a felsőoktatás, mind a szakképzés területén). A panelbeszélgetés egyik legfontosabb következtetése az volt, hogy az összes érdekelt fél oktatása a legkritikusabb kiindulópont a horvátországi BIM sikeres megvalósításához, és hogy a BIMzeED-hez hasonló projektek hatékonyan pótolhatják azokat a képzési elemeket, amelyek hiányoznak a felsőoktatási és szakképzési területeken.
 
A konferencia plenáris ülésén bemutatták az Európai Unió SPHERE projektjét (Horizont 2020) (https://sphere-project.eu/). A projekt célja egy digital twin szoftverplatform fejlesztése, amely lehetővé teszi az épületek virtuális replikációját energiahatékonyságuk növelése, életciklusuk optimalizálása és a költségek csökkentése érdekében. Olvasson tovább.


 

Kapcsolódó kezdeményezések

BIMalliance - A BIMcert, a BIMplement, a Net-UBIEP és a BIMEET szövetsége


Négy Horizont 2020 projekt a BIM-en (BIMcert, BIMplement, Net-UBIEP és BIMEET)  BIMalliance címmel működik együtt a kölcsönös lehetőségek területeinek feltárása és az építési ágazat energia-lábnyomának minimalizálása érdekében.
A BIMalliance munkájának középpontjában az alábbiak állnak:
  • Energetikai célok és energiamegtakarítás - A BIM szerepének meghatározása az európai energia- és éghajlat-változási ütemtervekben 2020 után, a tevékenységek lehetséges finanszírozási forrásainak feltárása érdekében.
  • Disszemináció és kommunikáció - A projektek közös kommunikációs és együttműködési platformjának létrehozása az érdekeltek és követők jobb tájékoztatása érdekében.
  • Akkreditáció és tanúsítás - A BIM és az EE készségek közös, páneurópai elismert tanúsítási rendszerének elindítása az AEC iparban (együttműködési megállapodás aláírása a buildingSMART céggel)
  • Az eredmények felhasználása - felmérés készítése és terjesztése a BIM fejlettségének és felhasznáhatóságának értékelésére a projektek tevékenységeinek eredményeként; közös jelentés kidolgozása a jövőbeli cselekvések irányelveivel.
  • Jövőbeli együttműködési lehetőségek
Olvassa el a teljes cikket

Construction Blueprint


A Fundación Laboral de la Construcción (Spanyolország) a koordinátora Construction Blueprint című Erasmus + projektnek , amelyet a Sector Skills Alliance finanszíroz az új készségfejlesztési stratégia (Blueprint) megvalósítása érdekében.
Ez az ágazati készségstratégia összegyűjti más kezdeményezések tanulságait (pl. Készségfejlesztés, H2020 és Erasmus + projektek, BIMzeED), és holisztikus megközelítésben vázolja fel őket, meghatározva a politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, jogi és környezeti tényezőket, amelyek befolyásolják az ágazati készségeket és képzési kínálatot. A tevékenységek, mérföldkövek és eredmények a projekt folyamán kerülnek kifejlesztésre. A BIMzeED koordinátora, a Limerick Institute of Technology (LIT) felelős a képzések megvalósításáért az alábbiak szerint:
  • a bevált gyakorlatok összegyűjtése nemzeti és regionális szinten más, a készségbeli hiányosságokkal foglalkozó kezdeményezések bemutatása és népszerűsítése érdekében.
  • MOOC (Massive Open Online Course) megtervezése és lebonyolítása az építőmunkások körében az új készségekkel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében: digitalizáció, energiahatékonyság és körkörös gazdaság.
Olvasson tovább.

A projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozza n. 600946 szerződésszámmal.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.