Copy
View this email in your browser

Marinjo
Happy Green Islands

een netwerk van mensen
voor een schone en duurzame leefomgeving in de Molukken

Happy Green Marinjo december 2020

2020 positief afsluiten, tough job. Laatste nieuwsbrief had veel positieve berichten over milieu educatie aan de scholen door het team op Saparua. Opening van de recycling werkplaats en verbouwing van het community center. Eerste try-outs om een lokaal recycling team in positie te brengen. Het ging allemaal als een speer.

Op Saparua vond men het vreemd dat we vanuit Nederland niet meer mochten vliegen vanaf einde maart. Tot einde mei was op Saparua nog niets aan de hand. Nu wegen de maatregelen daar zwaarder dan in Nederland. We gaan ervan uit dat het goed komt en gaan door waar dat kan.

Begin juni gingen de scholen dicht en dat zijn ze nog. Kinderen krijgen, waar dat haalbaar is, online lessen in kleine groepen bij mensen thuis die over wifi beschikken. Om naar Ambon te kunnen is veel papierwerk en geld nodig. Praktisch komt het erop neer dat mensen al maanden geïsoleerd leven op kleine eilanden als Saparua. Aandacht voor het afvalprogramma is vrijwel stilgevallen.

We blijven ons inzetten voor een groen, schoon en gezond Molukken.

TOMA MADJOE!
 
Zienderogen team overhaast terug naar Nederland

Half maart was het team net op stoom toen ze terug moesten naar Nederland. Toch 300 mensen kunnen helpen met aanmeten van een goede bril. Alle brillen zijn gemaakt en afgeleverd intussen ;-)  

De actie '1 kg afvalplastic voor een nieuwe bril' werkte. Mooi nieuws is dat het zo goed heeft gewerkt, dat veel van het afgeleverde plastic door anderen weer is opgehaald om er nieuwe producten van te maken. Met schoon en droog plastic kan er veel. (up-cycling)
 
Goede nieuws is ook dat na evaluatie, de stichting Zienderogen vast van plan is om, zodra dat weer kan, opnieuw naar Saparua te gaan om het geplande programma af te maken. Intussen denkt het bestuur ook mee om oogheelkunde op een hoger plan te krijgen op Saparua. De stichting heeft een groot netwerk van opticiens in Nederland die regelmatig apparatuur en gereedschap schenken die oogartsen in de regio hard nodig hebben. Medewerkers van die opticiens kunnen zich opgeven om als vrijwilligers een missie uit te voeren. Het project 'See You Saparua' krijgt vervolg, in samenwerking met 'Ihamahu Initiatives' in Nederland. 
SAXION university of applied science in Deventer 

Dit jaar konden we met 3 groepen studenten nadenken over volgende stappen in het afvalprogramma. Input was de output van eerdere onderzoeken. Mooi hoe dat een voortdurend leer- en verbeterproces is geworden. De afvaluitdaging op kleine eilanden is relatief nieuw, vraagt innovatief denken. Nog steeds geen bedrijven die het wagen.

Met de verbeterde internet verbindingen was het mogelijk om de studenten in Nederland direct in contact te brengen met ons team op Saparua. Een nieuwe ervaring voor allemaal.

De boodschap en de vraag uit eerste hand, face-to-face. Antwoorden van mensen op Saparua op vragen van studenten in Nederland. Dat leidt tot meer wederzijds begrip en vertrouwen.

Bouwen aan (digitale) kennisbruggen gaat noodgedwongen beter. We realiseren ons ook hoe essentieel het is dat we elkaar van tijd tot tijd persoonlijk kunnen ontmoeten. Hopelijk kan dat weer volgend jaar. 
 
HGI met de 1e groep studenten van Saxion. Aftrap van een mooie samenwerking. 
Kees, Frans en Max hebben dit jaar een heel aantal ondernemers en scholen bezocht als vervolg op de ondernemingsdag bij Tauw vorig jaar. 29 augustus de technische Universiteit van Twente bezocht. Het is de afd. WOT waar vele alternatieve energie mogelijkheden gemaakt, gebruikt kan worden. 

Allemaal zeer leerzame bezoekjes waar veel geleerd is over de toepassing en innovatie van voorzieningen op het gebied van zonne-energie en oppompen van grondwater op kleine eilanden zoals de Molukken.

Presentatie van HGI op uitnodiging van Kumpulan Tuhaha tijdens hun jaarvergadering in Vaassen op 1 februari 2020. Het was erg gezellig en we kregen veel vragen van de deelnemers omdat ook zij hebben gezien en ervaren in hun dorp hoe moeilijk het omgaan, opruimen en verzamelen van afval is. Mensen weten er vaak geen raad mee en gooien het in zee. En zeggen erbij dat ze al eeuwen in zee gooien en dat klopt…. Alleen wat je weggooit is anders. Vroeger was het afval allemaal organisch en nu is het veel plastic.

Op 13 februari was er een presentatie van Wast Time film in IJburg in Amsterdam. Tevens een presentatie van de mogelijkheden van de SALT training. Het was een leuke en gezellige locatie waar de mensen zelf allerlei activiteiten organiseren. De avond werd georganiseerd door The Constellation en Max Wattimena vertegenwoordigde HGI. Het was heel leuk dat een aantal bezoekers de problematiek ook kennen vanuit hun land van herkomst veel uit Afrika en Zuid Amerika.

Bezoek aan de zaak van Kevin Murphy in Rotterdam, begin dit jaar. Heel mooi om te horen en te zien van eigenaar Rob Kolfers hoe het merk Kevin Murphy veel doet om belasting van het milieu te verminderen met hun producten. Een bevlogen ondernemer die oog heeft voor de natuur en samenleving en dit ook overbrengt aan de klanten middels hun producten. HGI is erg dankbaar voor de financiële ondersteuning die we krijgen van Kevin Murphy voor ons werk op de Molukken. Afgelopen jaar konden we daarmee het HGI gebouw verder opknappen en van studie- en werkruimten voorzien. Na de jaarwisseling gaan we daarmee verder. We hopen komende jaar vrijwilligers en stagiaires te kunnen faciliteren in het gebouw. 

De relatieve stilte werd doorbroken door Bahasa Basudara. Een mooi initiatief om mensen in de Molukken in de gelegenheid te stellen om vreemde talen te beoefenen. De vraag is groot. Alles online en goed gecoördineerd.

Gratis voor wie dan ook in de Molukken. Waar dan ook ter wereld kunnen tutors zich aanbieden om in Engels, Duits, Nederlands of Bahasa Indonesia te praten over koetjes en kalfjes. Het doorbreekt de impasse en stemt positief door er aan mee te doen ;-) Daar maken we dus graag reclame voor! Aanmelden kan hier.

De lessen zijn goed te combineren met het milieu educatie programma van Happy Green World. De boekjes vind je hier online.
EKO Maluku is online. Vindplaats van informatie over wie wat doet aan het afvalprobleem in de Molukken. Ondersteund door vele video's, foto's, links naar relevante stichtingen, presentaties, rapporten en plannen.
Bram Birahy en Max Wattimena, begin dit jaar nog op een feestje. Samen blijven nadenken over de droom van Bram; het opleiden van een Moluks badminton team
Hoe dan ook, we wensen iedereen fijne feestdagen toe en het beste voor het nieuwe jaar. Hopen maar, dat we komende jaar weer gewoon samen op de foto kunnen ;-)

TOMA MADJOE!
HELPT U MEE?

Meld u aan als vrijwilliger

Bent u van plan om naar de Molukken te komen en u wilt meehelpen? Of, ben je student en wil je stage lopen of een afstudeeropdracht doen op de Molukken?
Doe dan vrijwilligerswerk, je stage of je afstudeeropdracht op Saparua en verblijf in het Happy Green Islands community center.
Ga voor meer informatie naar de website of email ons!

U kunt ook een donatie doen
Dat kan per Triodos bankrekeningnummer: NL 36 TRIO 0379 4079 06 of (Indonesie) BNI. 0751412078 t.n.v. Happy Green Islands o.v.v. "donatie".
Alle beetjes helpen! 
Facebook
Instagram
YouTube
Website
Email
Copyright © 2020 Happy Green Islands, All rights reserved.

Apakah Anda ingin menyesuaikan cara Anda menerima buletin ini?
Anda dapat menyesuaikan di sini atau berhenti berlangganan di sini


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Happy Green Islands · Sleedoornstraat 43 · Den Haag, 2565WL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp