Copy

RAPTOR, Urban Mobility

A verseny 12 európai városban zajlik

In English, Slovak, German or Spanish

Barcelona, Spanyolország, 2023. március 2. - Tíz országból tizenkét európai város nevezett be a Rapid Applications for Transport (RAPTOR - verseny, amelyben a városi mobilitás területén felmerülő konkrét kihívásokra gyorsan megoldásokat hoznak létre és tesztelnek) harmadik évfolyamába az EIT városi mobilitási programja keretében, amely az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szervének kezdeményezése. A RAPTOR egy agilis, kihívásalapú program, amely gyorsan fejleszt és tesztel megoldásokat a városok által azonosított városi mobilitási kihívások kezelésére. A versenyben a startupok és kkv-k ígéretes innovatív és hatékony megoldásokat javasolnak e kihívások leküzdésére. A győztesek finanszírozást (35 000 euró értékben) és személyre szabott tanácsadást kapnak megoldásaik fejlesztéséhez és kipróbálásához egy öt hónapos projektidőszak alatt a városban.

Mindegyik város azonosított egy-egy egyedi kihívást, amelyekkel szembe kell néznie, a teherszállításból eredő szennyezéstől kezdve az elektromos járművek töltéséhez való hozzáférésen át a kerékpárosok biztonságáig. 2023-ban a következő városok vesznek részt a versenyben: Akureyri (Izland), Ankara (Türkiye), Ajka (Magyarország), AMB Barcelona (Spanyolország), Koppenhága régió (Dánia), Debrecen (Magyarország), Máriatölgyes (Szlovákia), Hága (Hollandia), Helsingborg (Svédország), Mechelen (Belgium), München (Németország), Stuttgart (Németország).

Gareth Macnaughton, az EIT Urban Mobility innovációs igazgatója: "A RAPTOR agilis, innovatív megoldásokat alkalmaz az európai városok konkrét városi mobilitási kihívásainak megoldására. A program támogatja az innovatív európai start-up vállalkozásokat és kkv-kat, hogy a városokkal együttműködve találjanak és teszteljenek megoldásokat a problémáikra. A RAPTOR helyi szintre hozza az innovációt, és megszabadítja a városokat a nagy tanácsadó vagy technológiai multinacionális cégektől való függőségtől. Az EIT Urban Mobility üdvözli ezt a tizenkét új várost a gyorsabb mobilitási innováció motorjaként és előmozdítójaként betöltött aktív szerepükben."

Az EIT Urban Mobility és a városok a jövő héten nyílt versenyt hirdetnek európai startupok, valamint kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, hogy olyan megoldásokat javasoljanak, amelyek megoldást kínálnak ezekre a kihívásokra. Az egyes városok mobilitási kihívásait egy 2023. március 15-i pályázati információs nap keretében ismertetik és részletezik, hogy a kkv-k és start-up vállalkozások segítséget kapjanak a versenyre való felkészülésben.

Traian Urban, az EIT Keleti Innovációs Központjának igazgatója, EIT Urban Mobility: "A RAPTOR program lehetőséget kínál a városoknak új megoldások gyors, adminisztratív és pénzügyi terhek nélküli tesztelésére. A RAPTOR legutóbbi kiadásában olyan városokban láttunk sikereket, mint Pozsony, Prága vagy a romániai Kolozsvár, amelyek olyan kihívásokra összpontosítottak, mint a fenntartható és rugalmas városterv kidolgozása, a kiszámítható tömegközlekedés vagy a gyermekek biztonsága az utakon."

Ajka - Hogyan optimalizálhatjuk a tömegközlekedési útvonalakat az új híd nyújtotta lehetőségeket kihasználva?

A magyarországi város, amely eredetileg 6 összevont településből állt, ma a munkaügyi, egészségügyi és oktatási szolgáltatások központja. Ma több mint 14 000 lakos ingázik naponta Ajka városközpontjába. Az elmúlt 10 évben 24%-kal nőtt a városban a személygépkocsik száma. Emiatt Ajka városa úgy döntött, hogy átszervezi és optimalizálja a tömegközlekedési rendszert, hogy kezelje a nagyfokú zsúfoltságból és a nem megfelelő tömegközlekedési útvonalakból eredő helyi és regionális mobilitási problémákat. E kihívás középpontjában egy új híd építésének lehetőségének vizsgálata áll a városban, mivel ez átstrukturálja a tömegközlekedési hálózatot és javítja a városon belüli mobilitási áramlásokat.

Debrecen - Hogyan lehet az alacsony népsűrűségű területek polgárait aktív mobilitással bekapcsolni a tömegközlekedési hálózatba?

A magyarországi Debrecen rohamosan terjeszkedik, ami még nagyobb nyomást jelent a városi közlekedésre és az utak zsúfoltságára, ami mindenki számára nehézzé és kellemetlenné teszi az életet. Mivel a túlzott autóhasználat és az utak zsúfoltsága Debrecen kulcsproblémái, minden hasznos és hatékony ösztönzőt üdvözlünk, különösen, ha azok más városokban már beváltak. A városnak elő kell mozdítania, hogy a polgárok az autózás helyett fenntartható módon közlekedjenek. Ezért ezek az erőfeszítések nagyon hasznos és viszonylag olcsó és okos megoldások.

Máriatölgyes – Hogyan lehet biztonságos kerékpárparkolási lehetőséget teremteni a lakótelepen élők számára?

Máriatölgyes egy körülbelül 25 000 lakosú város Szlovákia középső részén. Ipari város. A város körülményei viszonylag kedvezőek a magasabb szintű aktív mobilitás számára, és a város jelenleg építi ki az első kerékpáros infrastruktúrát, miközben a kerékpározás arányának növelésére irányuló stratégiai és hosszabb távú megközelítésen dolgozik. A kihívás tehát az, hogy biztonságos és hozzáférhető kerékpáros parkolási infrastruktúrát biztosítsunk a tágabb városközpontban élők számára.

KONTEXTUS

A RAPTOR versenyről

A Rapid Applications for Transport (RAPTOR) egy olyan verseny, amelynek célja a konkrét városi mobilitási kihívásokra adott megoldások gyors kidolgozása és tesztelése. A résztvevők a leginnovatívabb, megvalósítható és leghatékonyabb megoldásokért versenyeznek. A RAPTOR-t az EIT Urban Mobility, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szervének kezdeményezése finanszírozza. Eddig 25 ország több mint 30 városa vett részt a programban az évek során. További információk: RAPTOR projekt – RAPID APPLICATIONS FOR TRANSPORT

Az EIT Urban Mobility-ről

Az Európai Unió szerve, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), által kidolgozott EIT Urban Mobility kezdeményezés célja, hogy felgyorsítsa a megoldásokat és az integrált és valóban felhasználóközpontú multimodális közlekedési rendszerre való átállást. Az EIT Urban Mobility Európa vezető innovációs közösségeként a városi mobilitás területén arra törekszik, hogy a városok, az ipar, a tudományos élet, a kutatás és az innováció közötti együttműködés elősegítésével elkerülje a széttagoltságot a legsürgetőbb városi mobilitási kihívások megoldása érdekében. A városokat élő laboratóriumként használva az ipari, kutatási és egyetemi partnerek bemutatják, hogy az új technológiák miként képesek valós problémákat megoldani a valós városokban a személyek, áruk és hulladékok intelligensebb szállítása révén.

További információért kérjük, látogasson el a www.eiturbanmobility.eu honlapra.

Elérhetőségek a média számára:

Marine Moulin - E: media@eiturbanmobility.eu - T: +34 654 017 463